Impresarul instigării la ură, cercetat în China

Anunţul anchetării lui Li a precizat doar existenţa unor "fărădelegi serioase". Nu s-a sugerat că ar fi pedepsit pentru activitatea sa de asuprire a Falun Gong. Mai multe articole de ştiri au privit arestul său ca făcând parte din actuala luptă pentru putere de la Beijing.
Li Dongsheng, Director al Biroului 610 pentru persecuţia Falun Gong, este investigat, potrivit anunţului oficial făcut de Partidul Comunist Chinez pe 20 Dec. Baidu, cel mai mare motor de căutare chinez, a ridicat cenzura informaţiilor despre persecuţia Falun Gong pentru o zi, pe 22 Dec. (Epoch Times)
Stephen Gregory
26.01.2014

În mod sigur, există un cerc al infernului special rezervat celor care îşi dedică vieţile transformării sufletelor compatrioţilor lor inoculându-le doctrinele malefice.

În Germania nazistă, ministrul propagandei, Josef Goebbels, a ştiut cum să se folosească de o mare minciună, des repetată, pentru a aprinde în spiritele conaţionalilor săi ura împotriva evreilor. Leni Riefenstahl, un desăvârşit realizator de film, a înţeles puterea unei imagini sublime pentru a arata "puterea şi inevitabilitatea" fascismului.

Asemenea lui Goebbels şi Riefenstahl, Li Dongsheng, persoana responsabilă de inocularea ideii de prigonire a practicii spirituale Falun Gong poporului chinez, s-a străduit mult ca să facă din ură un lucru respectabil.

În ultimii 14 ani, Li a fost mai întâi director-adjunct şi apoi director plenipotenţiar al Biroului 610, organul extrajudiciar al Partidului Comunist Chinez (PCC), creat pentru eliminarea practicii Falun Gong (cunoscută şi sub numele de Falun Dafa).

Li Dongsheng a ajuns la Biroul 610 direct de la Televiziunea Centrală Chineză (CCTV), unde fusese director-adjunct din 1993 până în 2000, coordonator al programului de ştiri Focus, ce era difuzat la orele de vârf.

Atunci când Jiang Zemin, liderul suprem din acel timp, a înfiinţat la 10 iunie 1999 Biroul 610, cu doar o lună mai devreme înaintea lansării campaniei împotriva Falun Gong, Li s-a angajat ca director-adjunct responsabil de propagandă. Jiang a simţit că avea nevoie de această campanie, fiindu-i frică de popularitatea Falun Gong şi de puterea învăţăturilor sale morale tradiţionale.

Potrivit datelor oficiale, în 1999, mai mult de 70 de milioane de oameni în China practicau Falun Gong, depăşind cu mult numărul membrilor PCC şi a organizaţiilor afiliate lui. Numărul real însă, conform afirmaţiilor practicanţilor Falun Gong, depăşise 100 de milioane.

Dincolo de cifre, Jiang a privit conceptele Falun Gong ca pe o ameninţare. Falun Gong implică practicarea unor exerciţii line, meditative şi adoptarea unui mod de viaţă conform învăţăturilor bazate pe principiile adevărului, compasiunii şi toleranţei.

Într-o scrisoare a lui Jiang adresată membrilor Biroului Politic în noaptea de 25 aprilie 1999, el a anunţat nevoia unei campanii împotriva Falun Gong în termeni ideologici: „Se poate ca marxismul, materialismul şi ateismul pe care membrii Partidului nostru Comunist le-au susţinut să nu câştige lupta cu ceea ce promovează Falun Gong? Asta e absolut ridicol!”

Când Jiang a anunţat lupta PCC menită a fi pusă în acţiune, tot ceea ce au dorit practicanţii Falun Gong a fost să le spună oamenilor adevărul despre practica lor.

Campanie politică

Misiunea lui Li Dongsheng a fost să câştige lupta ideologică pornită de Jiang Zemin. După iniţierea persecuţiei la 20 iulie 1999, întreaga mass-medie chineză a început să publice articole ofensive la adresa Falun Gong. Deseori, mass-media, pur şi simplu, a inventat minciuni gogonate. Alteori, a pretins că şcoala Falun Gong ar fi fost responsabilă de lucruri îngrozitoare care, deşi se petrecuseră, nu aveau nimic de-a face cu Falun Gong.

Spre exemplu, dacă un psihopat comitea crime, canalele mediatice pretindeau că era practicant Falun Gong. Practicanţii Falun Gong şi-au făcut un obicei din analizarea acestor poveşti, arătând falsitatea lor, însă ei nu au avut la dispoziţie uriaşul megafon al mass-mediei PCC, care să le transmită mesajul mai departe.

Jim Li, student la acea vreme în cadrul Universităţii din Beijing, a devenit practicant Falun Gong în urma emigrării în Statele Unite, unde actualmente este profesor universitar.

„O mulţime de persoane ştiau despre Falun Gong”, a spus Li, referindu-se la situaţia din China în momentul lansării persecuţiei. „Mulţi oameni ştiau de popularitatea sa. A fost considerată un lucru bun.”

„Apoi, dintr-o dată, a apărut o imensă campanie politică şi multă propagandă” a continuat Li. „Lumea nu ştia cum să înţeleagă informaţiile contradictorii. Numeroase persoane au devenit confuze. Din experienţa lor personală, ele ştiau că practica Falun Gong era bună. Însă, din ceea ce s-a comunicat, au bănuit că s-a întâmplat ceva dubios”.

Înscenările de auto-incendiere

La 23 ianuarie 2001, lucrurile s-au schimbat. Cinci oameni despre care CCTV a pretins a fi practicanţi Falun Gong, şi-au dat foc în Piaţa Tiananmen. În numai două ore, CCTV a transmis reportaje despre incendieri, cărora le-au urmat apoi altele.

De data aceasta, propaganda PCC a atins un punct nevralgic. „Ştirile despre incendieri au apărut de mai multe ori pe zi” a spus Jim Li. „A fost copleşitor. Oamenii au văzut imagini filmate şi un limbaj dur. Au fost bombardaţi cu asta”.

Jennifer Zeng, fostă membră a Partidului Comunist şi cercetătoare la Consiliul de Stat, a fost arestată în aprilie 2000 pentru credinţa ei în Falun Gong. Femeia se afla captivă într-un lagăr de muncă silnică atunci când s-au produs autoincendierile.

„După ce am fost eliberată din lagărul de muncă, la câteva luni după incendieri, am descoperit că se produsese o schimbare profundă în atitudinea oamenilor faţă de Falun Gong” a declarat Zeng. „La acea vreme, cred că majoritatea oamenilor au fost înşelaţi de acele reportaje”.

„Erau atât de multe imagini şocante şi vii – corpurile care ardeau şi copilul care plângea „Mamă, mamă, mamă”. [Filmul CCTV a arătat un cadru mărit în care arăta faţa arsă a copilului care plângea după mama sa pe când aceasta era urcată într-o ambulanţă.]

„De asemenea, au avut şi o mulţime de materiale cu acest subiect, de exemplu, intervievarea fetiţei de 12 ani în spital şi a oamenilor veniţi la televiziune pentru a critica Falun Gong” a adăugat Zeng.

„Oamenii cred ceea ce văd” a menţionat Zeng. „Asta chiar a întors toată opinia publică împotriva Falun Gong.”

Persecuţia

Potrivit afirmaţiilor lui Jim Li, incendierile au stârnit ura populaţiei împotriva practicanţilor Falun Gong.

În momentul incendierilor, Terry Xu era profesor de inginerie civilă asociat renumitei Universităţi Tsinghua din Beijing. Şi el este un practicant Falun Gong şi predă în prezent la un colegiu din Statele Unite.

„În urma difuzării auto-incendierilor, lumea a crezut că Falun Gong este ceva înspăimântător”, a declarat Xu. „S-a crezut că oamenii şi-ar face singuri rău sau că s-ar sinucide, fiindcă ar fi înnebunit din cauza asta.”

„Aceasta a fost justificarea principală de care s-au folosit unităţile de poliţie şi lagărele de muncă pentru a-i aresta pe practicanţi şi a le spăla creierul” a adăugat Xu. „Incendierile au părut să arate că Falun Gong ar face rău oamenilor, aşa încât poliţiştii s-au folosit de acest lucru pentru a-i aresta pe practicanţi.”

Jennifer Zeng a simţit pe propria piele efectul filmelor de propagandă despre incendieri, în lagărul de muncă. Încă de la început, gardienii din lagăr le spuseseră practicanţilor că dacă îi maltratează, va fi spre binele lor. Însă, după difuzarea subiectului incendierilor, gărzile au ajuns să abuzeze de practicanţi cu conştiinţa împăcată”, a adăugat Zeng.

„Nu şi-au putut închipui că totul este o invenţie” a comentat ea.

Un eveniment regizat

În iulie 2001, postul de televiziune New Tang Dynasty (NTD) a difuzat un documentar cu un studiu amănunţit al propagandei CCTV (http://www.falsefire.comşi a demonstrat cum poliţiştii prezenţi în Piaţa Tiananmen, fuseseră dotaţi cu extinctoare înainte ca incendierile să se producă, ca şi când se aşteptau ca ele să se întâmple.

În timp ce CCTV a pretins că filmul cu evenimentul fusese confiscat de la CNN, CNN a negat acest lucru. Înregistrarea arată cu claritate, totuşi, cum un cameraman chinez filma prim-planuri, fără să fie deranjat de poliţie – un lucru inimaginabil în China, mai puţin în cazul în care cameramanul lucra cu poliţia.

Unul dintre incendiatori a fost filmat "în timp ce ardea" cu o sticlă de plastic Sprite între picioare. S-a spus că sticla de Sprite era plină cu benzină şi, totuşi, ea nu a explodat şi nici nu s-a topit sau înnegrit de funingine. Părul incendiatorului nu a fost nici el atins de flăcările care, chipurile, îl acoperiseră.

Copilul Liu Sizing, a fost intervievat în spital la câteva zile după incendiere, în urma unei traheotomii – fapt imposibil conform chirurgilor, întrucât copilul nu ar fi putut vorbi.

Potrivit unui reportaj realizat de Washington Post, niciunul dintre vecinii mamei copilului nu o văzuseră vreodată pe femeie practicând Falun Gong. Însă, chinezii au văzut-o bătându-şi copilul şi mama, acţiuni care sunt complet împotriva învăţăturilor Falun Gong.

Sfârşitul lui Li Dongsheng

Înregistrările video cu incendierile au reprezentat apogeul eforturilor lui Li Dongsheng de a instiga populaţia chineză la ură împotriva Falun Gong. Conform unui raport întocmit de Organizaţia Mondială de Investigare a Persecuţiei asupra Falun Gong (WOIPFG, http://www.upholdjustice.org), propaganda de atacare a Falun Gong s-a dovedit atât de ineficientă încât, după 2005, regimul aproape că a încetat să o mai folosească.

Li nu s-a aflat doar la conducerea departamentului de propagandă. În portofoliul său a fost inclusă şi misiunea de spălare a creierelor practicanţilor. În 2009, el a fost numit director al Biroului 610, după care a preluat controlul întregului efort masiv de dezrădăcinare a Falun Gong în China.

Centrul de Informare Falun Dafa a confirmat că, pe parcursul celor 14 ani de directorat ai lui Li Dongsheng la Biroul 610, mai mult de 3.700 de practicanţi Falun Gong au fost ucişi în urma torturilor şi abuzurilor. Numărul real se consideră a fi mult mai ridicat. În plus, se estimează că au fost ucişi zeci de mii de practicaţi prin practica recoltării forţate de organe.

Cariera lui Li alături de Partidul Comunist Chinez se sfârşeşte acum. La 20 decembrie, Partidul a anunţat anchetarea acestuia, ceea ce înseamnă că el trece acum prin stilul abuziv de interogare pe care Partidul îl rezervă propriilor membri.

Anunţul anchetării lui Li a precizat doar existenţa unor "fărădelegi serioase". Nu s-a sugerat că ar fi pedepsit pentru activitatea sa de asuprire a Falun Gong. Mai multe articole de ştiri au privit arestul său ca făcând parte din actuala luptă pentru putere de la Beijing.

"La suprafaţă, aceasta se datorează unei lupte pentru putere" a precizat profesorul Xu. "Chinezii au o zicală: binele va fi răsplătit cu bine, iar răul cu rău. Din cauză că PCC a fabricat aceste poveşti pentru a demoniza Falun Gong, Li Dongsheng se confrunta acum cu retribuţia. Toţi ceilalţi oameni implicaţi în aceste crime îşi vor primi şi ei, în cele din urmă, ceea ce li se cuvine.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor