Siria, un nou atac chimic asupra unui sat

Un nou atac cu gaz toxic, care a cauzat "sufocare şi otrăvire" s-a produs vineri, 11 aprilie, în satul Kfar Zeita, situat în centrul Siriei. Confirmarea vine atât din partea guvernului sirian condus de Bashar al-Assad, cât şi din partea Coaliţiei Naţionale Siriene (CNS), care se acuză reciproc de responsabilitatea atacului.
Un om purtând o mască de gaze (ARMEND NIMANI / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
13.04.2014

Un nou atac cu gaz toxic, care a cauzat "sufocare şi otrăvire" s-a produs vineri, 11 aprilie, în satul Kfar Zeita, situat în centrul Siriei. Confirmarea vine atât din partea guvernului sirian condus de Bashar al-Assad, cât şi din partea Coaliţiei Naţionale Siriene (CNS), care se acuză reciproc de responsabilitatea atacului.

CNS, cel mai mare grup sirian de opoziţie susţinut de Occident, a relatat despre zeci de răniţi. Televiziunea de stat siriană vorbeşte, cu toate acestea, de un număr de doi morţi şi peste 100 de răniţi în urma atacului, acuzând de folosirea gazului clorin grupul jihadist Frontul Nusra, un grup legat de Al-Qaeda care luptă alături de rebeli. În luna august a anului trecut, a fost efectuat un atac chimic în suburbia Ghouta, din Damasc, în urma căruia au fost ucise sute de persoane. Atunci, Statele Unite au acuzat guvernul sirian şi s-a ajuns aproape la un atac aerian împotriva vestului Siriei. Damascul neagă însă, şi la rândul său, îi acuză pe rebeli de a fi responsabili pentru masacrul de la Ghouta.

Potrivit The Guardian, opoziţia siriană a acuzat în ultimele zile regimul că ar fi folosit arme chimice în cel puţin trei atacuri în luna ianuarie. Ziarul britanic raportează că un înalt oficial israelian al Apărării a declarat că noile atacuri chimice au avut loc în suburbiile din Damasc. Un grup de rebeli din Harasta a vorbit de cel puţin trei morţi şi zeci de răniţi la sfârşitul lunii martie. Potrivit sursei israeliene, nu este vorba despre gaz sarin, ci despre o substanţă asemănătoare pesticidelor.

Marea Britanie a anunţat o anchetă cu privire la acuzaţiile opoziţiei, relatează The Guardian. Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice, angajată în distrugerea arsenalului chimic sirian, a declarat că va investiga noile episoade, dacă acest lucru va fi cerut de unul dintre statele care fac parte din Convenţia ce interzice utilizarea gazelor letale.

Unele videoclipuri difuzate pe Youtube de către activişti arată copii şi bărbaţi cu privirea obosită, care tuşesc şi prezintă semne de sufocare, precum şi trei tineri în spital cu faţa acoperită de măşti de oxigen. Atacul chimic efectuat în luna august în suburbia Ghouta, Damasc, a ucis sute de oameni. În acel caz, activiştii au denunţat utilizarea gazului sarin, şi o reuniune specială a Consiliului de Securitate al ONU a cerut guvernului să clarifice acuzaţiile grave făcute de rebeli. Dar există, de asemenea, cei care au crezut că atacul a fost provocat de către rebeli pentru a declanşa intervenţia Statelor Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor