Siria: Iranul a avertizat SUA cu privire la sarin
alte articole
Numărul refugiaţilor sirieni au ajuns la peste 2 milioane. Acest lucru a fost anunţat într-o declaraţie, de către Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi, care aminteşte că acum un an numărul era de 230.671 de persoane. Într-un an, numărul de refugiaţi sirieni în ţările vecine Siriei au crescut cu 1,8 milioane.
Împotriva Siriei au rămas numai Statele Unite, care ar fi tras pe tusă implicarea Marii Britanii. Conform surselor din domeniul spionajului, SUA, ar fi „suspendat" treizeci de ofiţeri britanici de legătură - care colaborau cu CENTCOM (United States Central Command) - de la întâlnirile despre situaţia din Siria. Este prima consecinţă directă la decizia Camerei Comunelor care au spus NU acţiunii militare şi care l-au determinat pe prim-ministrul David Cameron să stea deoparte faţă de eventualele represalii militare împotriva Damascului.
Motivul, potrivit publicaţiei The Times care citează surse militare, ar fi imposibilitatea de a face schimb de informaţii secrete, de un nivel ridicat, despre un conflict în care Regatul Unit nu mai este implicat. Sarcina CENTCOM, în cadrul căruia funcţionează, de asemenea, ofiţeri francezi, este aceea de a identifica lista de obiective şi organiza un plan de acţiune.
De cealaltă parte a lumii, Orientul Mijlociu arată cu degetul spre Statele Unite ale Americii. Iranul susţine că ar fi transmis Americii informaţii cu privire la introducerea de gaze toxice în Siria, cu opt luni în urmă. Declaraţia a fost făcută de ministrul iranian al Apărării, general de brigadă, Hossein Dehqan, care a spus că: „ameninţarea unui atac militar sub pretextul de utilizare a armelor chimice în Siria, vine după ce SUA a ignorat avertismentele Iranului despre gazul sarin, care a fost transportat în Siria acum opt luni, deschizând practic calea pentru atacurile chimice din Siria". Fără a da alte detalii, ministrul iranian a susţinut că este clar că „Statele Unite doresc să lanseze atacuri limitate pentru a ridica moralul teroriştilor din Siria" şi , printre altele de a „slăbi capacităţile operaţionale ale forţelor armate siriene".