Companii britanice şi germane, suspectate că ar fi contribuit la producţia de arme chimice în Siria (Izvestia)
O anchetă privind posibila implicare a unor ţări europene în crearea arsenalului de arme chimice în Siria a fost declanşată în cadrul Uniunii Europene (UE). Înainte se considera că aceste rezerve au fost realizate preponderent ca urmare a livrărilor din fosta URSS şi din Iran, scrie cotidianul rus Izvestia.
După cum informa săptămânalul german Focus, care a desfăşurat o anchetă independentă proprie, "cel puţin o ţară occidentală este implicată în crearea de arme chimice de către Damasc". Suspectate sunt mai multe firme germane şi britanice, care au livrat în Siria substanţe chimice ce se utilizează în stadiul iniţial de producţie a gazului sarin.
Astfel, pe site-ul britanic dailymail.co.uk a apărut informaţia conform căreia două companii din Marea Britanie au exportat timp de şase ani fluoruri către o companie cosmetică siriană. Potrivit versiunii oficiale, substanţa chimică era utilizată pentru fabricare de pastă de dinţi care întăreşte smalţul dinţilor. Livrările s-au realizat în perioada 2004-2010, pentru ca apoi să fie sistate din cauza sancţiunilor iniţiate de UE.
"Cinci licenţe au fost într-adevăr acordate pentru doi exportatori britanici. Nu putem numi aceste companii, din motive de secret comercial", a declarat un reprezentant oficial al Ministerului britanic pentru problemele businessului, inovaţiilor şi învăţământului profesional (BIS). 'Beneficiari finali au fost două firme cosmetice siriene. Cantitatea de fluoruri vândută este proporţională cu utilizarea finală declarată - producţia de cosmetică. Nu exista niciun motiv pentru a lega exportul acestor substanţe de programul Siriei pentru crearea de arme chimice', a spus reprezentantul BIS.
Această opinie este împărtăşită de parlamentarul britanic Thomas Doherty, membru al comisiei pentru control asupra exportului de arme a Camerei Comunelor. Doherty şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu 'dezvăluirile exagerate privind livrările de fluoruri în Siria'.
'Nu i-am fi permis în niciun caz regimului Assad să pună mână pe această substanţă. Acum ştim că în războiul civil sirian sunt implicate indirect şi companii britanice', a declarat Thomas Doherty.
În opinia lui Richard Kemp, expert în domeniul securităţii militare şi fost membru al comitetului pentru situaţii de urgenţă COBRA de pe lângă guvernul Marii Britanii, 'Assad a folosit în mod cert livrările legale de fluoruri pentru crearea de arme chimice'.
Potrivit informaţiilor influentului Centru de Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS), în 1980, încă pe vremea lui Hafez Assad, cunoscutul producător german de vase de laborator, firma Schott din Meinz, a livrat cantităţi mari de produse ale sale în Siria. "Nu am avut contacte directe cu firmele siriene. Este posibil ca ele să fi obţinut ceva prin mediatori. Adevărul este că producţia de vase de laborator este foarte bine reprezentată pe piaţă", a declarat reprezentantul Schott.
Potrivit CSIS, o serie de alte firme germane au vândut către Damasc cuptoare de laborator pentru temperaturi înalte, reactoare şi prese speciale. Aceste livrări au stârnit suspiciuni dat fiind că întreaga operaţiune de sinteză chimică pentru producţia de substanţe toxice are loc în cazane speciale închise, la o temperatură şi presiune ridicate.
Cu toate acestea, în opinia lui Aleksandr Gorbovski, membru al Consiliului ştiinţific consultativ pentru arme chimice casate, va fi foarte greu ca firmele britanice şi germane să fie trase la răspundere.
"Convenţia privind interzicerea armelor chimice, intrată în vigoare în aprilie 1997, pune sub interdicţie doar acele chimicale care în ultima reacţie directă dau substanţa otrăvitoare. A spune fără dovezi suplimentare că o simplă substanţă neorganică a fost folosită în laboratoare militare pentru producţia de gaz sarin nu este profesionist", afirmă Gorbovski.
Potrivit expertului, nicio companie nu poate fi acuzată pentru livrarea de preparate de larg consum, iar a demonstra că un anumit exportator european a făcut în mod conştient acest lucru, ştiind foarte clar în ce direcţie va merge marfa sa, este extrem de greu.
Sarinul a fost descoperit în 1938 de oameni de ştiinţă germani, care încercau să obţină pesticide mai puternice. El este al treilea ca toxicitate după soman şi cyclosarin.