Un raport israelian atrage atenţia asupra riscului de proliferare a armelor chimice în Siria
Un nou raport academic israelian detaliază capacităţile armelor chimice din Siria, menţionând o "ameninţare reală şi imediată" cu arme chimice, agenţi sau precursori, care ar putea cădea în mâinile organizaţiilor teroriste, relatează online publicaţia Defense News.
Într-un raport de 12 de pagini publicat luni de Institutul israelian pentru combaterea terorismului (ITC), cercetătorul Ely Karmon enumeră mai multe scenarii în care preşedintele sirian Bashar al-Assad transferă în mod intenţionat sau pierde controlul stocurilor mari de arme chimice.
Raportul, care sprijină unul dintre argumentele Casei Albe în favoarea unei acţiuni militare împotriva regimului Assad, apreciază drept "realistă" posibilitatea ca Siria să transfere arme chimice către grupuri teroriste aliate, inclusiv către Hezbollahul libanez.
În timp ce guvernul Assad sau miliţiile loiale regimului de la Damasc deţin controlul depozitelor chimice şi siturilor unde acestea sunt stocate în majoritatea oraşelor mari, raportul ITC afirmă că "nu este clar cine deţine" locaţiile în cel puţin două zone urbane care au fost controlate o perioadă şi de către forţele rebele.
Forţele de opoziţie, care şi-au consolidat controlul în nordul şi estul provinciilor siriene, încearcă permanent să captureze depozite de arme siriene, ceea ce a generat suspiciuni în legătură cu o fabrică de lângă oraşul Alep, care în august 2012 s-a aflat într-o zonă controlată temporar de gruparea Frontul Al-Nusra, asociată reţelei Al-Qaeda. Raportul nu menţionează însă "destinaţia" fabricii.
Potrivit expertului israelian citat, "scenariul de coşmar în care armele chimice ajung în mâinile "brigăzilor" locale ale Armatei Libere Siriene sau, mai rău, în mâinile diferitelor facţiuni islamiste şi jihadiste... s-ar putea materializa în orice moment'.
Omul de ştiinţă israelian spune că este necesară o monitorizare persistentă a guvernului sirian şi a forţelor de opoziţie pentru a evalua ameninţarea tot mai mare de proliferare a armelor chimice.
Acest raport este primul dintr-un proiect ITC mai mare, în curs de desfăşurare în domeniu, care vizează măsurarea ameninţării şi stabilirea răspunsurilor operaţionale la proliferarea armelor chimice siriene.
Pe baza datelor cu caracter public, raportul israelian estimează arsenalul chimic al preşedintelui Bashar al-Assad la 1.000 de tone, cu situri de stocare în aproximativ 50 de oraşe, majoritatea situate până de curând de-a lungul graniţei de nord a Siriei cu Turcia. Iniţial susţinute de importurile din Rusia, Egipt, Germania, Franţa, Iran, Coreea de Nord şi, posibil, alte ţări, se afirmă în raport, stocurile de pe piaţa internă sunt produse şi includ "agenţi tradiţionali, cum ar fi iperită, sau agenţi mai moderni, cum ar fi sarinul şi gaze de luptă, cum ar fi VX". Raportul mai constată că o mare parte din arsenalul militar chimic al Siriei este binar, adică agenţii sunt depozitaţi separat şi trebuie să fie combinaţi înainte de utilizare. Unul din complexele unde se produce gaz sarin se află la aproximativ 20 de kilometri sud-est de Alep.