Siria, între ciocan şi nicovală: Americanii, aliaţii kurzi şi ambiţiile Turciei
Politicile americană şi turcă în Siria se ciocnesc din ce în ce mai mult în mod deschis în urma înlăturării lui Assad pe 8 decembrie. Potrivit Zero Hedge, Pentagonul construieşte o nouă bază în centrul teritoriului kurd din nordul Siriei, în apropiere de graniţa cu Turcia.
Aceasta este o provocare uriaşă la adresa guvernului Erdogan, având în vedere că armata turcă şi acoliţii săi sunt în război cu kurzii sirieni susţinuţi de SUA. În noile declaraţii de luni, Turcia i-a pus în gardă atât pe kurzi, cât şi, prin extensie, pe Washington, afirmând că este doar o „chestiune de timp” până când militanţii kurzi vor fi alungaţi din Siria.
Ministrul de Externe, Hakan Fidan, a subliniat că Turcia nu va accepta nicio viitoare Sirie în care să se afle YPG (Unităţile de Apărare a Poporului / Yekîneyên Parastina Gel, în limba kurdă), o miliţie kurdă formată în principal din bărbaţi şi femei kurzi din nordul Siriei.
YPG constituie nucleul Forţelor Democratice Siriene (SDF), finanţate şi antrenate de SUA, însă Turcia consideră că acestea nu sunt decât o extensie a PKK, partid scos în afara legii.
„Suntem în măsură nu numai să vedem, ci şi să distrugem orice fel de complot în regiune”, a declarat Fidan într-o conferinţă de presă alături de omologul său iordanian, Ayman Safadi, la Ankara.
„Condiţiile din Siria s-au schimbat. Credem că este doar o chestiune de timp înainte ca PKK/YPG să fie eliminat”, a menţionat el, făcând apel la grupare să depună armele "cât mai curând posibil".
„Imperiul de violenţă construit de PKK asupra poporului kurd este pe punctul de a se prăbuşi”, a adăugat Fidan, potrivit presei turce.
„Dacă voi (Occidentul) aveţi obiective diferite în regiune, dacă vreţi să serviţi o altă politică folosind Daesh ca o scuză pentru a încuraja PKK, atunci nu există nici o cale pentru asta”, a spus el adresându-se indirect Statelor Unite, care sprijină YPG de cel puţin o jumătate de deceniu.
Pentagonul şi-a justificat mult timp prezenţa trupelor în nord-estul Siriei ca parte a misiunii de „combatere a ISIS”, chiar dacă Statul Islamic a fost învins cu mult timp în urmă.
Între timp, presa turcă raportează că guvernul HTS al lui Jolani de la Damasc, care serveşte fără îndoială interesele Turciei, a ordonat kurzilor sirieni să depună imediat armele.
Guvernul interimar sirian a purtat discuţii cu reprezentanţi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), cerându-le să dezarmeze, a raportat luni ziarul turc Hürriyet, citând surse anonime.
Au avut loc două întâlniri între noile autorităţi siriene şi reprezentanţi ai PKK, care ar fi solicitat recunoaşterea ca divizie sau corp în cadrul armatei oficiale siriene în schimbul dezarmării. Noile autorităţi siriene nu au acceptat nicio condiţie, a declarat ziarul turc.
Dar kurzii au o influenţă semnificativă, având în vedere că sunt sprijiniţi direct de forţele speciale şi de mijloacele aeriene ale SUA şi că, în prezent, controlează aproape toate câmpurile de petrol şi gaze din Siria.
Kurzii se vor mulţumi probabil cu nimic mai puţin decât autonomie şi autoguvernare clare în cadrul unui sistem federat, dacă vor să facă parte din statul sirian. În ceea ce priveşte Washingtonul, nu este deloc clar care este scopul final al ocupaţiei americane. O altă mare întrebare care planează este dacă va menţine sancţiunile, care au brutalizat populaţia obişnuită din regiune.
În timpul primului său mandat, Trump şi-a exprimat dorinţa de a aduce trupele acasă şi rămâne incert dacă va încerca să ducă la bun sfârşit acest lucru în timpul mandatului următor.