Sindicatele şi Guvernul, în dezacord pe tema salariului minim pe economie. La orizont, proteste

Sindicaliştii şi reprezentanţii patronatelor au avut luni discuţii cu ministrul Finanţelor şi ministrul Muncii pe una din cele mai fierbinţi teme ale momentului, majorarea salariului minim pe economie.
.
. (Epoch Times România)

La finalul întâlnirii, sindicaliştii au anunţat că au respins propunerile cu care au venit reprezentanţii Guvernului şi au avertizat că la începutul anului viitor ar putea avea loc proteste dacă salariul nu va fi majorat.

"Guvernul a venit cu o propunere ca salariul minim să fie de 1.200 de lei, aplicat de la 1 mai 2016. Propunerea avea ca justificare faptul că este nevoie de un studiu care să analizeze impactul pe diferitele judeţe sau anumite sectoare de activitate care să poată să absoarbă creşterea de 150 de lei a salariului minim.", a explicat Hossu.

Preşedintele Cartel Alfa a precizat că mişcarea sindicală a comunicat că nu este de acord cu această măsură, pe motiv că "decizia se ia acum, şi practic, odată decizia luată, studiul nu are niciun efect asupra problemei salariului minim. Poate avea efect asupra măsurilor legislative de ajutorare a anumitor sectoare de activitate, asupra politicii fiscale legate de locul de muncă, dar, de fapt nu există nicio argumentaţie logică legată de existenţa acestui studiu, după ce decizia pe salariul minim oricum este luată."

Hossu a mai adăugat că, în cadrul discuţiilor, s-a reconfirmat lucrul că se doreşte un mecanism de stabilire a salariului minim pe mai multe criterii, implicit pe coşul minim şi care să aibă o coerenţă şi o predictibilitate pe viitor, acesta fiind "singurul pas pozitiv.”

"La argumentaţiile pe care mişcarea sindicală le-a adus legate de faptul că mărirea salarială trebuie aplicată de la 1 ianuarie 2016, guvernul a venit cu aceeaşi poziţie. Am repropus măcar o corecţie la pierderea pe care salariaţii o vor avea. În sensul în care pierderea de la 1.050 pe patru luni, până la 1.200 cât ar trebui să se dea, să fie redistribuită pe următoarele luni. Rămâne ca Guvernul la noapte să decidă. Mâine dimineaţă, am înţeles că se va înainta propunere de hotărâre de guvern către Consiliul Economic şi Social. Miercuri va fi şedinţa de guvern care va stabili efectiv salariul minim şi modalitatea”, a adăugat Hossu.

Liderul sindical a mai adăugat că i-a anunţat foarte clar pe guvernanţi că dacă nu se creşte salariul minim de la 1 ianuarie, probabil din 15 ianuarie vor urma mişcări sindicale, "pentru ca actualul guvern nu are nicio justificare de a menţine o discriminare între sectorul economic şi sectorul bugetar, de a discrimina peste trei milioane de salariaţi care sunt în sectorul economic”, a declarat liderul Cartelului Alfa.

Reamintim că România are al doilea cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeană, mai prost plătiţi decât românii fiind doar bulgarii, relatează gândul.info. Astfel, salariul minim în România se ridică la circa 234 de euro (1.050 lei), faţă de de 194 de euro în Bulgaria. Numărul angajaţilor care au salariul minim este de aproape 1,5 milioane, mai exact 1.471.356.

După ce la scurtă vreme după învestirea în funcţie, noul ministru al Finanţelor, Anca Dragu, a anunţat că salariul minim nu va creşte de la 1 ianuarie, la 1.200 de lei, aşa cum era prognozat, pe motiv că nu există un studiu de impact al acestei măsuri asupra bugetului, ulterior, Guvernul a informat că va decide până la finele acestui an dacă şi cum va creşte salariul minim.

În acest context, ministrul Muncii a anunţat că există două propuneri pe această temă, respectiv sindicatele au propus majorarea salariului la 1.200 lei din 1 ianuarie în timp ce patronatele au propus de asemenea 1.200 lei dar cu blocarea impozitării pentru un timp normal de lucru de opt ore, la 1.050 lei. După ce va analiza aceste propuneri, Ministerul Muncii va trimite o o propunere la avizare, urmând ca Guvernul să ia o decizie până pe 31 decembrie a.c..

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne