Proiect de lege: Pensii speciale pentru profesori

După ce şi-au votat pensii speciale pentru ei şi pentru aleşii locali, deputaţii s-au gândit şi la profesori, care ar putea avea pensiile mărite, având în vedere complexitatea muncii lor şi uzura la care sunt expuşi.
(photos.com)

Profesorii din învăţământul preuniversitar, cu o vechime efectivă de 30 de ani în învăţământ, ar putea beneficia, la împlinirea vârstei legale de pensionare, de pensie în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni, potrivit unui proiect depus înainte de sărbători la Parlament.

Proiectul are un articol unic care prevede că "personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control, cu o vechime efectivă de cel puţin 30 de ani în învăţământ, beneficiază, la împlinirea vârstei legale de pensionare, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării", relatează Mediafax.

Iniţiatorii proiectului legislativ sunt 15 deputaţi şi senatori, majoritatea de la PSD, care susţin că munca profesorilor este la fel de dificilă ca cea a magistraţilor, care primesc pensii speciale.

"Uzura (fizică şi psihică) generate de exercitarea muncii de formare a tinerilor e cel puţin egală cu aceea a magistratului. Complexitatea meseriei de dascăl cere un efort susţinut şi permanent de pregătire şi perfecţionare pe toată durata activităţii. Dascălul este nevoit să facă faţă stresului accentuat al meseriei în aşa fel încât să nu se resimtă efecte negative în interacţiunea cu elevii", se arată în expunerea de motive.

Dacă la capitolul impactul macro-economic, iniţiatorii au precizat că "proiectul nu se referă la acest subiect", în schimb, la capitolul impact social, cei 15 parlamentari arată că o astfel de lege asigură "recunoaşterea statutului cadrelor didactice în societate, precum şi echitate în raportul cu alte categorii bugetare care beneficiază de pensii în condiţii speciale".

Proiectul depus la Camera Deputaţilor, la finalul sesiunii parlamentare, se află în consultare publică. Senatul este for decizional.

Reamintim că recent, deputaţii şi senatorii au adoptat pensii speciale atât pentru ei cât şi pentru aleşii locali. În ceea ce-i priveşte pe parlamentari, pensiile speciale au fost motivate prin argumente precum "gradul sporit de responsabilitate pe care îl au aceştia" precum şi faptul că indemnizaţia de deputat nu e considerată salariu aşa că aleşii sunt discriminaţi în raport cu alte categorii de salariaţi. Cât despre aleşii locali, legiuitorii au considerat că aceştia au plecat din sfera de activitate privată, renunţând la beneficii financiare mult mai consistente pentru a se pune în slujba comunităţilor locale, aşa că merită pensii mai mari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne