Suspans pentru 1,5 milioane de români. Creşte salariul minim sau nu?

România are al doilea cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeană. În curând însă, cei 1,5 milioane de români plătiţi cu salariul minim pe economie ar putea lua lefuri mai mari. Sau nu. "Mingea" este în prezent la Guvern.
Bani (Epoch Times România)
Ana Ion
27.12.2015

România are al doilea cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeană, mai prost plătiţi decât românii fiind doar bulgarii, relatează gândul.info. Astfel, salariul minim în România se ridică la circa 234 de euro (1.050 lei), faţă de de 194 de euro în Bulgaria.

La polul opus, cele mai mari salarii minime din UE se găsesc în Luxemburg (1.923 de euro), Marea Britanie (1.510 euro), Olanda (1.508 euro), Belgia (1.502 euro) şi Germania (1.473 euro), conform celor mai recente date de la Eurostat.

Cele mai mici salarii minime din UE se găsesc în Bulgaria (194 de euro), România (234 euro), Lituania (325 euro), Ungaria (333 euro) şi Cehia (337 euro).

Revenind la România, în ţara noastră numărul angajaţilor care au salariul minim este de aproape 1,5 milioane, mai exact 1.471.356. În ce măsură aceşti aproape 1.5 milioane de români plătiţi la limita subzistenţei pot spera că salariile le vor creşte, nu se ştie cu certitudine în acest moment. Majorarea salariului minim este în evaluare, pe motiv ca impactul acestei măsuri asupra economiei nu a fost analizat înainte ca măsura să fi fost dată drept sigură de fostul Guvern.

După ce la scurtă vreme după învestirea în funcţie noul ministru al Finanţelor, Anca Dragu, a anunţat că salariul minim nu va creşte de la 1 ianuarie, la 1.200 de lei, aşa cum era prognozat, pe motiv că nu există un studiu de impact al acestei măsuri asupra bugetului, ulterior, Guvernul a informat că va decide până la finele acestui an dacă şi cum va creşte salariul minim.

În acest context, ministrul muncii a anunţat că există doua propuneri pe această tema, respectiv sindicatele au propus majorarea salariului la 1.200 lei din 1 ianuarie în timp ce patronatele au propuns de asemenea 1.200 lei dar cu blocarea impozitării pentru un timp normal de lucru de opt ore, la 1.050 lei. După ce va analiza aceste propuneri, Ministerul Muncii va trimite o o propunere la avizare, urmând ca Guvernul să ia o decizie până pe 31 decembrie a.c., mai arată sursa citată.

La rândul său, premierul Dacian Cioloş a declarat, după prezentarea bugetului pentru 2016 şi după "ultimatumul" dat de Liviu Dragnea, care a somat practic Guvernul să transmită când şi cu cât va fi majorat salariul minim pe economie, că Guvernul va trebui să ia până la sfârşitul acestui an o decizie in acest sens. Cioloş a mai precizat că va convoca comisia tripartită pentru o discuţie pe această temă.

În ceea ce îi priveşte pe liberali, aceştia au cerut ca majorarea salariului minim pe economie să fie corelată cu diminuarea taxelor pe muncă.

"Am solicitat şi am rugat membrii Guvernului să se gândească în paralel cu mărirea acestui salariu minim pe economie la posibilitatea reducerii taxelor pe muncă. (...) A fost solicitarea noastră la negocierea pe Codul fiscal. (...) Aşteptăm acum să vedem dacă Guvernul va veni în întâmpinarea acestei propuneri", a afirmat Gorghiu.

Potrivit sursei citate, liderul PNL a mai adăugat că speră ca majorarea salariului minim să aibă loc în 2016, precizând că este decizia Guvernului dacă va intra în vigoare din ianuarie sau din vara anului viitor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor