Legea prin care parlamentarii şi-au făcut pensii de până la 6000 de lei, clădită pe minciună

Pretinzând că sunt discriminaţi faţă de angajaţii de rând, căci ei primesc îndemnizaţie, nu salariu şi asta se reflectă în pensii mai mici, parlamentarii şi-au dat o lege pentru pensii de "aleşi".
Vot în Parlament.
Vot în Parlament. (Eugen Horoiu)

Legea pensiilor speciale pentru parlamentari, adoptată marţi de plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor, s-a născut dintr-un argument mincinos, susţine Adevărul.

Potrivit sursei citate, deşi aleşii au susţinut în expunerea de motive că legea nu le recunoaşte sporurile de conducere sau de vechime adăugate la salariul normal aşa că pensiile lor lor va fi mai mici, realitatea este cu totul altfel.

Mecanismul Minciunii

Practic, parlamentarii susţin că, având în vedere că leafa lor nu se numeşte salariu, ci indemnizaţie, sunt obligaţi să plătească la sistemul de pensie o cotă parte calculată în funcţie de salariul de bază, nu în funcţie de salariul rotunjit cu sporuri. Plătind o contribuţie mai mică vor avea pensii mai mici. "Discriminarea" ar veni din faptul că indemnizaţia este reglementată diferit de Codul Muncii. Argumentul în baza căruia aleşii au ajuns să-şi dea pensii speciale de până la 6.000 de lei este însă fals, susţine Adevărul.

Distincţia dintre salariu şi indemnizaţie ţine doar de "onomastică", nu şi de regimul juridic, fapt confirmat chiar de Statutul senatorilor şi deputaţilor (Legea 96/2006). Articolul 42 din Statut reglementează dreptul la indemnizaţie iar la alineatul 3 se prevede explicit că: „Indemnizaţia lunară are regimul juridic prevăzut de lege pentru salariu, cu reducerile şi majorările prevăzute de lege, de regulamentele celor două Camere şi de acte normative emise în aplicarea legii“. Deci, din punct de vedere legal, indemnizaţie sau salariu este fix acelaşi lucru.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne