Sfaturi pentru prevenirea virozelor şi răcelii

Copil în timpul iernii (Epoch Times.ru)
Kyrill Belan
29.12.2015

Odată cu sosirea sezonului rece, multe persoane încep să tuşească, să strănute, să aibă nasul înfundat sau se confruntă cu multe alte simptome neplăcute ale infecţiilor acute respiratorii. În etapa actuală, cazurile virozelor ce ne afectează căile respiratorii constituie circa 80% din totalul bolilor infecţioase.

Ca să nu ajungem pe listele pacienţilor cu aceste afecţiuni nedorite, trebuie să ne pregătim în prealabil şi să ne înarmăm cu cele mai eficiente metode de prevenţie. În primul rând, trebuie să respectăm regulile de bază pe care le cunoaşte aproape fiecare: să nu suprasolicităm organismul în timpul iernii, să ne alimentăm corect, să dormim suficient şi să bem multe lichide. Dacă îndeplinim toate aceste condiţii, sistemele organismului nostru vor funcţiona fără abateri şi şansele de contractare a virozelor se vor diminua substanţial.

Cu toate acestea, există încă multe alte momente de care trebuie să ţinem cont atunci când dorim să ţinem răceala la distanţă. Am selectat remediile simple, dar cu un potenţial terapeutic şi profilactic impresionant:

Probioticele

Probioticele conţin microflora utilă pentru o bună funcţionare a tractului digestiv. Este vorba de acei ”asistenţi” microscopici, dar extrem de utili, care pe lângă multe alte efecte pozitive, sunt capabile să stimuleze imunitatea şi să crească rezistenţa organismului la infecţii. Studiile cercetătorilor au confirmat că administrarea probioticelor, sub forma suplimentelor alimentare sau a produselor fermentate (iaurt, chefir, kimchi) ne protejează organismul cu 12% mai mult împotriva infecţiilor virale problematice.

Aerisirea locuinţei

Zonele aglomerate şi fără acces la aer curat creează condiţii ideale pentru pătrunderea virusurilor în organismul nostru. Fluxurile de aer proaspăt facilitează circulaţia mai intensă a viruşilor şi îi împiedică să intre în corp. Încercaţi să aerisiţi cu regularitate încăperea în care vă aflaţi.

Spălaţi-vă mai des pe mâini

Spălarea frecventă a mâinilor poate reduce semnificativ riscul de apariţie a infecţiilor respiratorii acute, atunci când sunteţi în contact prelungit cu purtătorii de agenţi patogeni. În plus, încercaţi să nu atingeţi prea des zona feţei şi a buzelor cu mâinile, pentru că aceasta este calea preferată de penetrare a viruşilor în interiorul organismului uman. Trebuie să ştim că, potrivit cercetătorilor, noi ne atingem faţa în medie de 3 ori pe oră.

Igiena nazală

Toaleta nazală ajută la hidratarea şi curăţirea membranelor mucoase, care servesc ca o barieră pentru penetrarea agenţilor patogeni. Timp de secole, lavajul nazal a fost folosit ca metodă naturală de prevenire a alergiilor şi a răcelii.

Yoghinii cred că prana (energia vitală) penetrează în corpul nostru prin pasajele nazale, astfel că deblocarea acestora este extrem de importantă. Procedura de spălare a nasului cu soluţie salină slabă ajută la curăţarea foselor nazale, a sinusurilor şi a tuburilor lui Eustachio. Soluţia salină absoarbe din cavităţi şi pasaje mucusul şi exudatul inflamator.

Dropsuri cu zinc

Specialiştii nu cunosc deocamdată modul în care zincul ne protejează împotriva răcelii. Ei presupun că acesta posedă anumite proprietăţi antivirale şi împiedică pătrunderea viruşilor în interiorul organismului. Astfel că folosirea dropsurilor cu zinc este în stare să reducă riscul răcelii cu 40%, susţine Dr. Harri Hemila de la Universitatea din Helsinki.

Usturoiul

Usturoiul este foarte eficient împotriva multor bacterii şi viruşi, inclusiv cel al gripei, herpesului, stomatitei veziculoase şi citomegalovirusului. Desigur, nu este mereu comod să-l consumăm, în special atunci când interacţionăm des cu oamenii. Dar în restul cazurilor, usturoiul este pur si simplu de neînlocuit. În afară de mirosul neplăcut, usturoi nu are alte efecte secundare.

Uleiurile esenţiale

Adăugaţi câteva picături de ulei de eucalipt sau cimbru în apă clocotită şi inspiraţi adânc aroma emanată. Acest lucru va ajuta la "deschiderea" căilor respiratorii. Particulele uleiurilor esenţiale acoperă membranele mucoaselor căilor respiratorii şi previn invazia viruşilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor