Sfârşitul calviţiei? A fost identificată substanţa chimică ce controlează viaţa şi moartea foliculilor de păr

Om chel
Om chel (Pixabay)

Cercetătorii au descoperit modul în care proteina TGF-beta controlează procesul prin care foliculii de păr, inclusiv celulele stem, se divid şi formează noi celule sau declanşează apoptoza (moarte celulară programată / MCP). Descoperirile ar putea oferi noi opţiuni de tratament pentru calviţie şi terapii pentru a accelera vindecarea rănilor, relatează Neuro Science News.

Majoritatea celulelor din corpul uman au o formă şi o funcţie specifice, determinate în timpul dezvoltării embrionare, care nu se schimbă. De exemplu, o celulă sanguină nu se poate transforma într-o celulă nervoasă sau invers. Cu toate acestea, celulele stem se pot transforma în orice tip de celulă din corpul uman.

Capacitatea lor de adaptare le face utile pentru repararea ţesuturilor sau a organelor deteriorate.

“În [filmele sau romanele de – n.r.] science fiction, când personajele se vindecă rapid în urma unor răni, ideea este că celulele stem au permis acest lucru. În viaţa reală, noua noastră cercetare ne apropie de înţelegerea comportamentului celulelor stem, astfel încât să îl putem controla şi să favorizăm vindecarea rănilor”, a declarat Qixuan Wang, biolog matematician şi coautor al studiului, de la UC Riverside.

Această cercetare este detaliată într-un articol recent publicat de Biophysical Journal.

Ficatul şi stomacul se regenerează singure ca răspuns la răni. Însă echipa lui Wang a studiat foliculii de păr, deoarece aceştia reprezintă singurele organe la om care se regenerează automat şi periodic, chiar şi în absenţa unei leziuni.

Cercetătorii au determinat modul în care un tip de proteină, TGF-beta, controlează procesul prin care celulele din foliculii de păr, inclusiv celulele stem, se divid şi formează noi celule sau îşi orchestrează propria moarte - ceea ce duce în cele din urmă la moartea întregului folicul de păr.

“TGF-beta are două roluri opuse. Ajută la activarea unor celule din foliculii de păr pentru a produce o nouă viaţă, iar mai târziu, ajută la orchestrarea apoptozei, procesul de moarte celulară”, a explicat Wang.

Ca şi în cazul multor substanţe chimice, cantitatea este cea care face diferenţa. Dacă celula produce o anumită cantitate de TGF-beta, aceasta activează diviziunea celulară. O cantitate prea mare provoacă apoptoza.

Nimeni nu este pe deplin sigur de ce foliculii îşi provoacă moartea. Unele ipoteze sugerează că este o trăsătură moştenită de la animalele care năpârlesc pentru a supravieţui temperaturilor ridicate din timpul verii sau pentru a se camufla.

“Chiar şi atunci când un folicul de păr îşi provoacă moartea, nu îşi ucide niciodată rezervorul de celule stem. Atunci când celulele stem supravieţuitoare primesc semnalul de regenerare, acestea se divid, produc celule noi şi se dezvoltă într-un nou folicul”, a continuat cercetătorul.

Deoarece multe animale, inclusiv oamenii, au pielea acoperită cu păr, regenerarea foliculilor de păr ar putea determina vindecarea anumitor răni.

Capacitatea de a controla cu mai multă precizie nivelurile de TGF-beta ar putea, de asemenea, să vindece într-o zi chelia, care afectează milioane de oameni din întreaga lume.

“Munca noastră are potenţialul de a putea oferi ceva pentru a ajuta oamenii care suferă de o varietate de probleme”, a menţionat Wang.

Foliculii de păr (HF) sunt mini-organe ale pielii care au o creştere ciclică. Diferite semnale reglează în comun deciziile privind soarta celulelor HF. Rezultatele experimentale recente sugerează că factorul de creştere beta transformant (TGF-β) prezintă un rol dublu în reglarea destinului celulelor HF, care poate fi fie anti, fie pro-apoptoză.