Ora micului dejun poate afecta glicemia la unii diabetici

Mic dejun. (pixabay.com)
George Citroner
26.12.2024

Într-un studiu la scara mică, cercetătorii australieni au descoperit beneficiile potenţiale ale amânării micului dejun pentru unii adulţi cu diabet de tip 2, sugerând că momentul în care pacienţii mănâncă poate fi la fel de critic ca ceea ce mănâncă, în gestionarea nivelului de zahăr din sânge.

„Cercetarea noastră a fost concepută pentru a putea înţelege opţiunile; schimbarea momentului mesei de mic dejun şi/sau adăugarea de exerciţii fizice după micul dejun, pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2 pentru a gestiona cea mai mare excursie de glucoză a zilei”, a declarat coautorul studiului Evelyn B. Parr, care are un doctorat în metabolismul exerciţiilor fizice, prin e-mail pentru The Epoch Times.

Momentul mesei influenţează nivelul zahărului din sânge

Studiul, publicat în numărul din noiembrie-decembrie al Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews, a examinat modul în care diferite ore de mic dejun şi plimbări după masă afectează glicemia postprandială - nivelul de glucoză (zahăr) din sânge după masă.

Într-un studiu controlat, randomizat, încrucişat, desfăşurat pe o perioadă de şase săptămâni, cercetătorii au studiat 14 adulţi australieni cu diabet de tip 2 diagnosticat clinic, cu 11 participanţi care au finalizat studiul.

Constatările au evidenţiat variaţii notabile ale nivelului de zahăr din sânge în funcţie de momentul micului dejun. Luarea micului dejun la ora 9:30 a.m. şi la prânz a redus nivelul zahărului din sânge în comparaţie cu luarea micului dejun la ora 7:00 a.m. O plimbare rapidă de 20 de minute după micul dejun a arătat un uşor efect pozitiv asupra zahărului din sânge după masă pentru cei care au luat micul dejun la ora 7:00 a.m. sau la prânz, dar nu la ora 9:30 a.m.

Cercetătorii au sugerat că respectarea pe termen lung a acestor strategii de sincronizare a meselor ar putea îmbunătăţi gestionarea glucozei, reducând multe dintre efectele asociate controlului suboptimal al glicemiei, ceea ce înseamnă un diabet prost gestionat. Negestionarea diabetului poate duce la o serie de complicaţii grave de sănătate, inclusiv afectarea ochilor (retinopatie diabetică), afectarea nervilor (neuropatie), boli renale şi boli de inimă.

Cu toate acestea, este important să reţineţi că rezultatele se aplică doar unui subset de persoane cu diabet de tip 2. Potrivit cercetătorilor, rezultatele se aplică numai persoanelor care nu iau insulină sau medicamente sulfonilureice, care ajută pancreasul să producă insulină, deoarece ambele pot contribui la hipoglicemie atunci când mesele sunt amânate. Prin urmare, ei au remarcat că persoanele care iau insulină sau sulfoniluree ar trebui să consulte un furnizor de servicii medicale înainte de a schimba ora meselor.

Programarea exerciţiilor fizice şi a meselor

Cercetarea vine pe fondul creşterii ratei diabetului la nivel mondial. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, din noiembrie 2024, prevalenţa globală a diabetului este de peste 800 de milioane de persoane, rata la adulţi dublându-se de la 7 la 14 la sută între 1990 şi 2022.

Conform datelor recente ale Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, ratele diabetului de tip 2 în Statele Unite sunt în creştere semnificativă în toate grupurile rasiale şi etnice.

Strategiile tradiţionale de gestionare includ modificări ale stilului de viaţă, cum ar fi creşterea activităţii fizice şi alegeri dietetice mai sănătoase. Unele cercetări sugerează că momentul intervenţiilor, cum ar fi exerciţiile fizice, ar putea îmbunătăţi şi mai mult controlul glicemic.

Amânarea micului dejun poate ajuta la gestionarea concentraţiilor de glucoză datorită acumulării de activitate fizică accidentală înainte de masă şi „poate fi o strategie implementabilă”, a remarcat Parr.

„Dacă luaţi micul dejun devreme, faceţi o plimbare după aceea pentru a ajuta organismul să proceseze glucoza circulantă mai mare. Dacă poţi amâna (fără a sări peste!) micul dejun şi acumula puţină activitate incidentală înainte, acest lucru poate duce la un răspuns glicemic mai scăzut după micul dejun”, a sfătuit ea într-un e-mail.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor