Şercan: Doctoratul lui Mircea Geoană, sub semnul unui lung şir de ilegalităţi. Geoană trebuia exmatriculat

Mircea Geoană, 1 Februarie 2015 (Epoch Times Romania)
Loredana Diacu
02.07.2024

Mircea Geoană a deţinut în mod ilegal, pentru cel puţin 6 ani, calitatea de doctorand, în condiţiile în care ar fi trebuit exmatriculat după 1998. Numărul 2 în NATO a susţinut teza de doctorat abia în 2005, deşi fusese înmatriculat la doctorat în 1993, scrie Emilia Şercan într-un articol publicat de PressOne.

Potrivit Emiliei Şercan, "dincolo de plagiatul din lucrarea ştiinţifică a lui Mircea Geoană, parcursul doctoral al acestuia, întins pe 12 ani, stă sub semnul unui lung şir de ilegalităţi, concesii şi derogări primite într-un interval în care avea statutul de ambasador al României în SUA şi ministru de Externe în guvernul PSD, condus de Adrian Năstase."

În articol se arată că Nicolae Istudor, rectorul ASE, spune că a căutat în arhive documente care să explice cum a rămas Mircea Geoană vreme de 12 ani student doctoral, dar că “nu am găsit o bază legală clară despre cum s-a reuşit prelungirea [studiilor lui Mircea Geoană] până în 2005”.

Reamintim că PressOne a scris că cel puţin 78 de pagini din cele 279, cât totalizează teza de doctorat, au conţinut plagiat preluat fără atribuire din diverse surse. Ulterior, Geoană a reclamat “un atac murdar, un atac politic” şi “o campanie fake news”.

Într-o discuţie purtată vineri cu Mircea Geoană, pentru a-i cere un punct de vedere cu privire la conţinutul plagiat din teza sa, acesta spunea că e “sănătos” să fie verificat, pentru că “sunt o persoană publică, cu responsabilităţi publice, e normal să fie aşa”, dar şi că “pe ceea ce înseamnă plagiat, eu sunt mult mai aproape de opiniile dumneavoastră, decât de alţii [...] sunt absolut pe linie cu dumneavoastră şi cu orice altcineva care face asta de o manieră, cum să zic, echilibrată şi obiectivă”.

Reamintim că Emilia Şercan susţine într-o investigaţie publicată de PressOne că Geoană ar fi plagiat prin traducere, fără vreun fel de atribuire şi fără ghilimele, zeci de pagini din rapoartele anuale prezentate Congresului SUA de preşedinţii americani Bill Clinton şi George W. Bush:

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a reacţionat, luni, la acuzaţiile făcute de jurnalista Emilia Şercan privind plagierea tezei sale de doctorat, susţinând că acest lucru are loc din cauză că “unii” s-au speriat că ar putea candida pentru funcţia de preşedinte al României.

De asemenea, Geoană respinge acuzaţiile jurnalistei ca fiind “false” şi, în schimb, o acuză pe aceasta de “rea-intenţie sau rea-credinţă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor