Separatiştii din Lugansk ridică interdicţia asupra agenţiilor umanitare ale ONU

După lansarea unei noi serii de discuţii pentru pace la Minsk în 27 octombrie, separatiştii din regiunea ucraineană Lugansk au anunţat că suspendă o interdicţie aplicată recent împotriva grupurilor umanitare ale ONU care operau în zonă.
Tancuri ale forţelor militare ucrainene în apropiere de satul Crymske din regiunea Lugansk, 5 octombrie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
28.10.2015

Separatiştii pro-ruşi din regiunea est-ucraineană Lugansk au fost de acord să ridice o interdicţie aaplicată împotriva agenţiilor ONU care livrează ajutoare umanitare în regiune, a declarat marţi un oficial al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), conform RFE/RL.

“Astăzi, anunţ cu mulţumire că, pe baza informaţiilor pe care le-am primit, agenţiile ONU pot opera în unele zonele din regiunea Lugansk”, a declarat Martin Sajdik, negociator al OSCE.

Luna trecută, separatiştii au ordonat agenţiilor ONU – precum World Food Program – care lucrau în Lugansk să părăsească zona începând cu 25 septembrie, susţinând că acestea nu au respectat cerinţele pentru acreditare.

Interdicţia din Lugansk a fost urmată săptămâna trecută de o măsură similară din partea rebelilor pro-ruşi din regiunea Doneţk.

Sajdik a declarat că speră ca decizia separatiştilor din Lugansk de a ridica interdicţia va inspira o mişcare similară în Doneţk.

Interdicţiile au vizat şi organizaţii caritabile private, precum Medecins sans Frontières (MSF), care operează un program unic împotriva tuberculozei în închisorile din Doneţk.

Totuşi, separatiştii din Doneţk au cruţat Comitetul Internaţional al Crucii Roşii şi organizaţia cehă “People in Need”.

În plus, ridicarea interdicţiei asupra grupurilor umanitare în Lugansk are loc după ce preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a criticat măsura şi după ce o nouă rundă de discuţii pentru pace organizate de UE au început marţi la Minsk.

Regiunile estice ale Ucrainei, cunoscute sub numele de Donbas, au fost puternic afectate de luptele dintre armata ucraineană şi rebelii pro-ruşi care au izbucnit în aprilie 2014, când Kievul a lansat operaţiuni militare pentru a pune capăt operaţiunilor separatiste din regiune.

SUA şi aliaţii săi europeni acuză Moscova că susţine cu soldaţi şi arme criza din estul Ucrainei. Rusia a negat acuzaţiile şi a declarat că susţine populaţia etnică rusă care locuieşte în zonă, împotriva unei suprimări continue a drepturilor lor de către guvernul din Kiev.

Washingtonul a impus sancţiuni împotriva Rusiei datorită implicării sale în conflictul din Ucraina, fiind urmată de UE în iulie 2014. Aceste sancţiuni, împreună cu scăderea preţurilor la petrol şi devalorizarea rublei, au lovit puternic economia Rusiei, împingând-o spre recesiune.

Aproximativ 8.000 de persoane, incluzând civili şi soldaţi, au fost ucise până acum în acest conflict, conform unui raport al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor