Marina rusă desfăşoară un exerciţiu maritim lângă Sevastopol

Forţele militare ruse au organizat un exerciţiu maritim lângă coasta oraşului Sevastopol din peninsula Crimeea cu scopul de a “respinge orice posibilă agresiune din partea Occidentului”.
Un vas rusesc din flota de la Marea Neagră, cu baza în Sevastopol. (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
27.10.2015

Nava rusească purtătoare de rachete Samum, precum şi mai multe nave de capacitate mai mică, alături de bombardiere Su-24, vor participa la acest exerciţiu care va ajuta forţele maritime ruse să respingă atacurile asupra Crimeei, a declarat luni Nikolai Voskresenski, purtător de cuvânt al flotei ruseşti din Marea Neagră.

Voskresenski a adăugat că exerciţiul se va finaliza prin repetarea unui atac cu o rachetă de croazieră.

Forţele militare ruse au fost desfăşurate la bazele militare din Crimeea după ce regiunea a fost luată de la Ucraina şi anexată Rusiei în martie 2014.

De la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea şi izbucnirea conflictului separatist din estul Ucrainei în aprilie 2014, NATO şi-a amplificat prezenţa militară de-a lungul graniţelor Rusiei cu statele Baltice şi în estul Europei şi a desfăşurat o serie de exerciţii militare în Europa, inclusiv testarea sistemului său de apărare antirachetă.

Ministerul rus al Apărării a criticat în repetate rânduri amplificarea prezenţei militare a NATO în imediata sa vecinătate, susţinând că acest proces se derulează sub falsul pretext al comportamentului agresiv al Rusiei.

Estonia a anunţat în luna august că doreşte să se izoleze de Rusia printr-un gard de înalt de 2,5 metri, prevăzut cu sârmă ghimpată, întins pe o lungime de 108 km. Lucrările de consolidare tehnică a frontierei dintre Estonia şi Rusia sunt preconizate să înceapă în 2018, iar costurile acestui proiect se ridică la 71 de milioane de euro, conform Agerpres.

Mai mult, la începutul acestei luni, NATO a finalizat planurile pentru o forţă militară de aproximativ 40.000 de soldaţi, dublul numărului actual, şi pentru crearea a două centre de comandă, în Ungaria şi Slovacia, pe lângă celelalte centre similare create recent în România, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi Bulgaria. Crearea acestor centre a stârnit furia Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor