Alegerile locale anulate în oraşul ucrainean Mariupol. Taberele opuse se acuză reciproc

Alegerile locale din Ucraina, începute duminică şi văzute ca un test pentru guvernul preşedintelui Poroşenko şi măsurile sale de austeritate, deja s-au lovit de un obstacol semnificativ după ce scrutinul din oraşul Mariupol a fost anulat datorită unor nereguli.
Preşedintele ucrainean Petro Poroshenko împreună cu soţia sa Marina la vot, 25 octombrie 2015
Preşedintele ucrainean Petro Poroshenko împreună cu soţia sa Marina la vot, 25 octombrie 2015 (SERGEI SUPINSKY/AFP/Getty Images)

Alegerile locale din oraşul-port ucrainean Mariupol au fost anulate duminică, fapt ce a condus la învinuri reciproce din partea partidului de guvernământ al preşedintelui Petro Poroşenko şi Partidului Opoziţiei (pro-rus), pentru presupuse nereguli în desfăşurarea scrutinului.

Mariupol, un oraş cu o populaţie de aproximativ 500.000 de oameni, este situat pe coasta dintre peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi teritoriul ocupat de separatişti, unde un acord de încetare a focului între aceştia şi forţele ucrainene a fost respectat în mare parte începând cu 1 septembrie.

Situaţia din Mariupol demonstrează de fapt neîncrederea care persistă între conducerea ucraineană, care a îndreptat ţara spre o integrare mai mare în Europa, şi tabăra politică pro-rusă a Ucrainei, care deţine un suport semnificativ în estul ucrainean vorbitor în principal de limba rusă.

“Conform informaţiilor pe care le-am primit, a fost pusă la cale un fel de falsificare şi cu siguranţă nu putem permite acest lucru”, a declarat Poroşenko după ce şi-a depus buletinul de vot într-o secţie de votare din Kiev.

De asemenea, o membră a Comisiei Electorale municipale, Natalia Kahcii, a declarat pentru AFP ca “birourile de votare nu s-au deschis la Mariupol întrucât buletinele de vot nu au ajuns la birouri. Data alegerilor trebuie să fie amânată pentru că buletinele au fost imprimate cu încălcări grave”.

El a adăugat că alegerile din Mariupol trebuie să fie reprogramate pentru o altă dată, înainte de sfârşitul anului.

Într-o declaraţie separată, partidul lui Poroşenko a declarat că suspendarea alegerilor din Mariupol cade pe umerii Partidului Opoziţiei, care include susţinători şi aliaţi ai fostului preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici, ce a fost alungat de la putere la începutul anului trecut în urma unor masive proteste stradale în Kiev.

La rândul său, Partidul Opoziţiei a acuzat formaţiunea politică a preşedintelui ucrainean de desfăşurarea unei campanii “murdare şi fără principii”, adăugând că acesta este responsabil pentru anularea alegerilor din oraşul-port.

În cadrul alegerilor ucrainene pentru primari şi consilieri – care au loc în teritoriile estice care nu sunt controlate de separatiştii pro-ruşi – partidul lui Poroşenko conduce în sondaje, dar popularitatea guvernului său pro-Occident a scăzut datorită progresului lent în implementarea unei reforme necesare pentru a scoate ţara din criza economică în care se află în prezent.

Conform unui sondaj de la mijlocul lunii octombrie, 13% dintre participanţi au declarat că plănuiesc să susţină partidul lui Poroşenko, în timp ce următoarele trei partide opoziţie – inclusiv Partidul Opoziţiei – au obţinut un suport aproape egal, de 11%.

Partidul premierului Arseni Iaţeniuk nu şi-a înscris niciun candidat în alegerile de duminică, după ce formaţiunea sa politică a scăzut în sondaje până la 1%, de la 20% cât era în urmă cu an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe