OSCE: Alegerile din Ucraina se conformează standardelor democratice

Observatorii au declarat că alegerile din zonele controlate de guvernul ucrainean au fost democratice, dar că ar putea fi îmbunătăţite.
Membrii unei comisii electorale locale numără buletinele de vot la o secţie de votare din Kiev, 25 octombrie 2015.
Membrii unei comisii electorale locale numără buletinele de vot la o secţie de votare din Kiev, 25 octombrie 2015. (Captură Foto)

Alegerile locale desfasurate duminică in Ucraina “au respectat in general procesul democratic”, au declarat luni observatorii internationali, conform Deutsche Welle.

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a declarat că alegerile au fost “competitive” şi “bine organizate”, deşi a recunoscut că au avut loc intr-un “mediu politic, de securitate, economic, umanitar provocator”, conform unei declaraţii publicate pe website-ul organizaţiei.

Alegerile vor servi ca un etalon important pentru ratingul de popularitate al preşedintelui Petro Poroşenko, a cărui coaliţie de guvernare a fost nevoită să înfrunte acuzaţii de corupţie, precum şi critici pentru politicile sale dure de austeritate.

In ciuda succesului general al alegerilor, OSCE a declarat că au existat probleme notabile privind sistemul politic al ţării, inclusiv o interferenţă prea mare din partea puternicilor oligarhi. In evaluarea sa finală, organizaţia a evidenţiat necesitatea mai multor reforme.

Totuşi, alegatorii au manifestat o încredere generală în sistem, au adaugat observatorii, în ciuda numărului mare de candidaţi şi a unei legi create oarecum în grabă şi adoptată cu doar 4 luni înaintea acestor alegeri.

Rezultatele curselor pentru primării si consilii locale vor fi publicate in weekend.

Totodată, la inceputul anului următor urmează să aibă loc alegeri în zonele controlate de separatiştii pro-rusi, a raportat AFP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe