SUA îşi amplifică prezenţa în zona Baltică. Tancuri Abrams şi vehicule Bradley sosesc în Estonia

În contextul relaţiilor tensionate dintre Rusia şi Occident, un nou contingent de echipamente militare grele americane a sosit în Estonia. Kremlinul a criticat consolidarea prezenţei militare a NATO în imediata sa vecinătate, susţinând că reprezintă o ameninţare pentru propria sa securitate.
Tancuri americane M1A2 Abrams. (Captură Foto)
Andrei Popescu
26.10.2015

Primul lot de vehicule militare grele americane a fost livrat în Estonia, urmând să ajungă la o bază NATO, a anunţat conducerea forţelor de Apărare estoniene, conform agenţiei de ştiri RT.

Transportul conţine 40 de piese de echipament militar, inclusiv 4 tancuri M1A2 Abrams şi zece vehicule blindate Bradley. Echipamentele au fost livrate pe cale ferată din Letonia şi sunt destinate soldaţilor din Divizia 3 de infanterie a SUA, care vor înlocui militari americani în cadrul procesului de rotaţie a trupelor, preconizat să aibă loc până la 3 noiembrie.

Un alt transport de echipament militar va fi livrat luni în Estonia şi va include două vehicule de luptă şi aparatură pentru suport operaţional.

Trei platforme de artilerie autopropulsată de 155 mm Paladin au fost, de asemenea, alocate noii unităţi americane din Estonia, dar ele vor sosi la baza militară Tapa doar la jumătatea lunii noiembrie, a raportat presa estoniană, citându-l pe căpitanul Arvo Joesalu, ofiţer de informaţii la sediul forţelor de Apărare estoniene din Tallinn.

Rotaţia trupelor americane în Estonia face parte din operaţiunea americană Atlantic Resolve, care include o serie de măsuri intenţionate să “liniştească aliaţii şi partenerii NATO de angajamentul SUA pentru susţinerea păcii şi stabilităţii în regiune, în contextul intervenţiei ruseşti în Ucraina.”

De la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în martie 2014 şi izbucnirea conflictului separatist din estul Ucrainei în aprilie 2014, NATO şi-a intensificat prezenţa militară de-a lungul graniţelor Rusiei cu statele Baltice şi în estul Europei şi a desfăşurat o serie de exerciţii militare în Europa, inclusiv testarea sistemului său de apărare antirachetă.

Ministerul rus al Apărării a criticat în repetate rânduri amplificarea prezenţei militare a NATO în imediata sa vecinătate, susţinând că acest proces se derulează sub falsul pretext al comportamentului agresiv al Rusiei.

Estonia a anunţat în luna august că doreşte să se izoleze de Rusia printr-un gard de înalt de 2,5 metri, prevăzut cu sârmă ghimpată, întins pe o lungime de 108 km. Lucrările de consolidare tehnică a frontierei dintre Estonia şi Rusia sunt preconizate să înceapă în 2018, iar costurile acestui proiect se ridică la 71 de milioane de euro, conform Agerpres.

Mai mult, la începutul acestei luni, NATO a finalizat planurile pentru o forţă militară de aproximativ 40.000 de soldaţi, dublul numărului actual, şi pentru crearea a doua centre de comandă, în Ungaria şi Slovacia, pe lângă celelalte centre similare create recent în România, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi Bulgaria. Crearea acestor centre a stârnit furia Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor