Alegerile din Ucraina – un test pentru Poroşenko şi măsurile sale de austeritate

Alegerile de duminică din Ucraina vor testa stabilitatea coaliţiei lui Poroşenko. Votul are loc în condiţiile în care armistiţiul semnat la 1 septembrie între separatişti şi Kiev încă stă în picioare.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko (ALAIN JOCARD/AFP/GETTY IMAGES)

Preşedintele Petro Poroşenko va avea de înfruntat un test în privinţa măsurilor nepopulare de austeritate atunci când ucrainenii se vor prezenta la vot în cadrul alegerilor locale din 25 octombrie, susţine RFE/RL.

Scrutinul, care va exclude estul separatist pro-rus, are loc în timpul unei perioade de calmare a luptelor dintre rebelii separatişti şi forţele guvernamentale şi în momentul în care Ucraina trece printr-o recesiune devastatoare care a transformat-o în cea de-a doua ţară a Europei ca nivel al sărăciei.

Au trecut 20 de luni de când fostul stat sovietic l-a alungat de la putere pe preşedintele ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici şi s-a îndreptat spre Occident.

Dar anexarea ulterioară a peninsulei Crimeea şi revolta separatistă susţinută de Moscova în regiunea Donbas, au lăsat Ucraina fără principalele centre industriale şi fără bazele strategice navale, paralizându-i economia.

În urma acestor evenimente, popularitatea guvernului lui Poroşenko a scăzut atât de mult încât ratingul de popularitate al premierului Arseni Iaţeniuk a ajuns aproape de zero.

Frustrarea publicului faţă de refuzul Occidentului de a înarma Ucraina şi doar de a furniza ajutor financiar în schimbul unor măsuri de austeritate dure, au sporit şansele extremei drepte, iar grupările proruse câştigă tot mai mult teren, susţin unii analişti.

Un astfel de rezultat ar putea duce la destrămarea slabei coaliţii a lui Poroşenko şi acest lucru i-ar pune în pericol planurile pentru a se apropia şi mai mult de Occident.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe