Separatiştii pro-ruşi interzic grupului Medecins Sans Frontières să opereze în Doneţk

După ce a fost alungat din Lugansk, grupul umanitar MSF (Medici Fără Frontiere) a fost expulzat şi din regiunea separatistă Doneţk, fără ca rebelii să menţioneze motivul exact.
Membrii ai MSF aduc provizii la spitalele din estul Ucrainei.
Membrii ai MSF aduc provizii la spitalele din estul Ucrainei. (Captură Foto)

Rebelii separatişti pro-ruşi din Doneţk au declarat vineri că au interzis grupului Medecins Sans Frontières (MSF) să opereze în regiunea separatistă din estul Ucrainei pentru încălcări nespecificate ale legilor locale.

Un reprezentant al autoproclamatei Republici Populare Doneţk a fost citat de AFP ca afirmând: „Pot să confirm decizia de a anula acreditarea (grupului MSF)”.

Directorul de operaţiuni al MSF, Bart Janssens, a declarat că decizia separatiştilor este tulburătoare şi “vagă”, conform RFE/RL.

Janssens a fost citat de AFP ca afirmând că grupul este “extrem de îngrijorat”.

„MSF este cel mai mare jucător în regiune şi acum vom fi nevoiţi să oprim tratarea oamenilor”, a declarat el.

Conform rapoartelor media ucrainene, reprezentanţii MSF au lucrat în principal în spitalul de tuberculoză şi în închisorile din Doneţk.

Separatiştii au declarat vineri că au cruţat Comitetul Internaţional al Crucii Roşii şi grupul ceh People in Need – două alte ţinte vizate acuzate anterior de presupuse încălcări ale legilor locale.

MSF şi alte nouă organizaţii umanitare au fost alungate din regiunea rebelă Lugansk la sfârşitul lunii septembrie.

Separatiştii din Lugansk au acuzat MSF că a „depozitat ilegal medicamente psihotrope” care nu au fost înregistrate corespunzător în Rusia sau Ucraina.

MSF neagă acuzaţia.

Donbasul (numele sub care sunt cunoscute cele două regiuni, Doneţk şi Lugansk) a fost puternic afectat de luptele dintre armata ucraineană şi rebelii pro-ruşi care au izbucnit în aprilie 2014, când Kievul a lansat operaţiuni militare pentru a pune capăt operaţiunilor separatiste din regiune.

SUA şi aliaţii săi europeni acuză Moscova că susţine cu soldaţi şi arme criza din estul Ucrainei. Rusia a negat acuzaţiile şi a declarat că susţine populaţia de etnie rusă care locuieşte în zonă împotriva unei suprimări continue a drepturilor lor de către guvernul din Kiev.

Washingtonul a impus sancţiuni împotriva Rusiei datorită implicării sale în conflictul din Ucraina, fiind urmată de UE în iulie 2014. Aceste sancţiuni, împreună cu scăderea preţurilor la petrol şi devalorizarea rublei, au lovit puternic economia Rusiei, împingând-o spre recesiune.

Aproximativ 8.000 de persoane, inclusiv civili şi soldaţi, au fost ucise până acum în acest conflict, conform unui raport al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe