Rusia a testat deconectarea de la internetul global, iar VPN-urile nu au putut ocoli restricţiile

(photos.com)
Redacţia
12.12.2024

Rusia a izolat anumite regiuni ale ţării de restul internetului global pentru o zi, creând efectiv o reţea închisă, relatează PC Mag care citează informaţii provenite din surse europene şi ruseşti şi redistribuite de organizaţia americană non-profit Institutul pentru Studiul Războiului (ISW - Institute for the Study of War) precum şi de alte instituţii media occidentale.

Potrivit ISW, autoritatea rusă pentru comunicaţii, Roskomnadzor, a blocat accesul locuitorilor din Daghestan, Cecenia şi Inguşeţia, regiuni cu populaţii majoritar musulmane. Aceste regiuni se află în sud-vestul Rusiei, în apropierea graniţelor cu Georgia şi Azerbaidjan. Locuitorii acestor zone nu au putut accesa Google, YouTube, Telegram, WhatsApp sau alte site-uri şi aplicaţii străine, chiar şi atunci când au încercat să folosească VPN-uri, după cum a raportat un site de ştiri local rusesc.

ONG-ul rus pentru drepturi în domeniul digital Roskomsvoboda a declarat pentru TechRadar că majoritatea VPN-urilor nu au funcţionat în timpul întreruperii, deşi unele aparent au fost operaţionale. Nu este clar însă care anume sau câte dintre acestea au funcţionat efectiv.

Rusia blochează din ce în ce mai multe VPN-uri la nivel general, iar Apple a contribuit la eforturile de cenzură ale ţării, eliminând aplicaţiile VPN din App Store-ul său din Rusia. Potrivit agenţiei de ştiri ruse Interfax, cel puţin 197 de VPN-uri sunt în prezent blocate în Rusia.

Aceste ultime blocaje parţiale de internet au loc deoarece Rusia testează propria reţea de internet suverană, pe care o poate controla complet. Rusia a testat deja blocarea sau încetinirea accesului la site-uri precum YouTube în acest an, reducând viteza atât de mult încât site-urile devin practic inutilizabile. Se pare că Rusia a investit 648 de milioane de dolari în dezvoltarea internetului său naţional şi a tehnologiilor care permit aceste restricţii, lucrând la acest proiect cel puţin din 2019.

Pe viitor, Rusia ar putea bloca şi servicii de hosting străine precum Amazon Web Services (AWS) sau HostGator, informează ISW. De asemenea, ar putea forţa rezidenţii şi companiile ruseşti să renunţe la aceste servicii şi să migreze către cele deţinute de ruşi, pentru a impune propriile reguli.

Separat, în septembrie, platformele Wix şi Notion au cerut utilizatorilor ruşi să înceteze utilizarea site-urilor lor din cauza sancţiunilor americane. În 2022, când Rusia a invadat Ucraina, compania americană de registru de domenii occidental GoDaddy a condamnat războiul drept „oribil”, a încetat să mai sprijine domeniile ruseşti, a renunţat la utilizarea rublei şi a anunţat donaţii de 500.000 de dolari pentru sprijinirea Ucrainei. Toate aceste blocări şi deconectări contribuie la ceea ce numim astăzi „splinternet” – o fragmentare globală a internetului.

China este un alt exemplu de ţară cunoscută pentru cenzura internetului, supranumită colocvial „Marele Firewall”, făcând referire la Marele Zid Chinezesc. Accesul la internet în China este cenzurat în acest fel de peste un deceniu, dar eforturile de cenzură au început încă din 1998, cu proiectul „Golden Shield” al Chinei. În ultimii ani, China a cenzurat inclusiv litere individuale şi cuvinte cheie pe care le consideră nedorite, alături de platforme de streaming video şi aplicaţii străine, cum ar fi Zoom. Nu este clar însă în ce măsură cenzura rusească va oglindi aceste politici.

VPN-urile (reţelele virtuale private) pot permite utilizatorilor să ocolească anumite restricţii geografice, localizând virtual utilizatorul în altă ţară. Totuşi, VPN-urile nu sunt o soluţie universală şi pot fi cenzurate. Furnizorii de internet pot detecta dacă un utilizator are activ un VPN şi pot bloca accesul la anumite site-uri în anumite circumstanţe. În SUA, platforme precum Netflix sau site-uri de shopping au blocat utilizatorii de VPN la nivel global, identificând dacă o adresă IP aparţine unui furnizor de VPN sau este localizată diferit faţă de furnizorul de internet al utilizatorului.

În general, utilizarea VPN-urilor creşte în cazurile în care apare cenzura internetului. De exemplu, utilizatorii Pornhub din anumite state americane au căutat VPN-uri pentru a evita restricţiile la nivel de stat, iar rezidenţii din Hong Kong au apelat la VPN-uri după ce China a anunţat o nouă lege de securitate. Totuşi, ţări precum Iran, Cuba, Myanmar, Vietnam şi Arabia Saudită sunt, de asemenea, considerate ca având puţină libertate de acces la internet. În timp ce VPN-urile ajută momentan, acestea nu reprezintă o soluţie perfectă şi este posibil ca pe viitor să devină ineficiente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor