Sejururile în Egipt, anulate. Egiptenii îşi calculează pierderile
alte articole
Singurul charter care opera pe ruta România-Egipt a fost oprit în august. Turiştii care cumpăraseră vacanţe în Hurghada ori Sharm el Sheikh primesc sejururi alternative de la agenţiile de turism sau banii înapoi.
La fel şi ceilalţi europeni, care au fost sfătuiţi de oficiali din ţările lor să renunţe vara aceasta la vacanţa în Egipt.
Cererea pentru această destinaţie scăzuse, oricum, la jumătate în 2013 faţă de anul trecut, a declarat pentru Agenţia de presă r/News, Lucia Morariu, preşedinta Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România.
“Ultimul charter spre Egipt a fost anulat acum două săptămâni. Noi nu putem vorbi despre pierderi, turismul de la ei va înregistra pierderi mari. Noi am fost reticenţi ca operatori la promovarea acestor destinaţii de vreo câteva luni, fiindcă simţeam că lucrurile nu sunt în ordine acolo. Cei care erau interesaţi s-au reorientat către Grecia şi Turcia. Şi nu numai ai noştri, dar şi tour-operatorii germani şi-au reorientat turiştii şi deja sunt situaţii de over-booking în insulele greceşti în special”, a spus Lucia Morariu.
Turiştii români preferau Egiptul ca destinaţie în extrasezon, când temperaturile sunt mai mici faţă de cele din timpul verii, de peste 40 de grade.
“Cererea pentru Egipt nu era mare niciodată în luna august, pentru că este foarte cald şi românii preferă alte destinaţii. Egiptul era căutat primăvara-toamna. În anul acesta, cererile au fost mai puţine decât de obicei, cu peste 50% mai puţine faţă de toamna trecută. Oamenii se feresc, românii sunt prudenţi când îşi aleg destinaţia de călătorie şi se uită mult la securitatea destinaţiei, mai mult poate faţă de piaţa maghiară. La ei au mers charterele spre Egipt în toată această perioadă”, a explicat Lucia Morariu.
Aproximativ 150 de turişti români care aveau rezervări în august-septembrie în Egipt au fost redirecţionaţi către alte destinaţii.
“Noi aveam o plecare între 23 şi 30 august, cu charterul Tarom, iar organizatorul, Cocktail Holidays, a luat decizia de a anula această cursă din cauza problemelor de acolo. Pierderea agenţiei este de 20 de turişti, fiecare plătind între 500-600 de euro pentru pachetul său. Celor mai mulţi am reuşit să le oferim alternative, iar dacă nu le-au convenit variantele Turcia, Grecia şi Spania, le-am oferit banii înapoi”, a declarat Agenţiei de presă r/News Silviu Ştefan, directorul general al agenţiei Trip&Tour, revânzător de vacanţe în Egipt.
“Turiştii au primit recomandări pentru alte destinaţii, să zic că au fost cam 150 de persoane care au făcut rezervare pentru Egipt. Li s-au oferit sejururi în Turcia, Rhodos, insulele greceşti sau Emiratele Arabe, sau chiar în Sri Lanka. Cine nu a dorit şi-a luat contravaloarea sejurului”, a declarat Agenţiei de presă r/News Ana Goicea, managerul de vânzări al Cocktail Holidays, tur-operatorul care opera charterul pe Egipt.
Ana Goicea nu a dorit să spună dacă anularea charterului spre Egipt aduce agenţiei o pierdere. Reprezentanţii TAROM, de la care era închiriat avionul pentru vacanţă, precizează că societatea nu avea niciun profit din acest contract.
Vara aceasta, când Egiptul traversează o nouă perioadă de criză, numai românii cu afaceri sau rude se mai duc acolo.
“Nu mai poate fi vorba de turişti români în Egipt. Românii care se mai duc acolo ori au afaceri în zonă, ori se duc la rude. Mi-e greu să cred că există români care îşi riscă viaţa călătorind pe cont propriu în Egipt, vara aceasta”, a declarat Agenţiei de presă r/News Ciprian Enea, consultant pe probleme de turism.
De altfel, Ministerul român de Externe a avertizat că situaţia de criza din Egipt continuă şi se poate extinde pe întreg teritoriul acestui stat, şi le-a recomandat românilor să-şi reprogrameze sejururile la Marea Roşie, iar operatorilor de turism să nu rişte viaţa oamenilor.
“Cei care sunt în staţiunile Hurghada şi Sharm el Sheikh să nu părăsească zona hotelurilor şi să renunţe la excursiile ce presupun deplasarea în afara lor. Siturile arheologice şi muzeele sunt închise pe o perioadă nedeterminată”, se precizează într-un comunicat MAE.
Între timp, violenţele continuă în Egipt. Peste 1.000 de manifestanţi pro-Morsi au fost arestaţi, printre care mai mulţi oficiali ai Fraţilor Musulmani, care urmează să fie judecaţi începând din 25 august, dar şi ghidul suprem al Fraţilor Musulmani, Mohamed Badie Luni, 24 de poliţişti au fost ucişi de militanţii islamişti care au atacat un convoi în apropiere de graniţa cu Fâşia Gaza.
Siturile arheologice şi muzeele au fost închise pe termen nedeterminat şi unele muzee au fost jefuite de preţioase vestigii arheologice. Ministrul Antichităţilor a luat hotărârea de a le închide pentru a le proteja. Securitatea în jurul acestora a fost sporită. Săptămâna trecută, muzeul de antichităţi din Minya a fost prădat şi sute de artefacte au fost furate, altele distruse sau abandonate.
La fel ca tur-operatorii români, companiile de turism TUI şi Thomas Cook au anunţat că anulează toate vacanţele în Egipt până la 15 septembrie din cauza problemelor de securitate.
Rusia are peste 50.000 de cetăţeni în vacanţă în Egipt şi un număr comparabil au achiziţionat vacanţe pentru lunile următoare. Autorităţile ruse au sfătuit agenţiile de turism să nu mai vândă pachete turistice în Egipt.
Italia şi Marea Britanie, cu un număr ridicat de turişti în Egipt, şi-au sfătuit cetăţenii să nu se aventureze în excursii şi în peninsula Sinai.
Declanşată în plin sezon turistic egiptean, revolta a grăbit plecarea acasă a unui mare număr de turişti, descurajând şi alte persoane care doreau să viziteze Egiptul, ceea ce a reprezentat o grea lovitură pentru economia egipteană, anunţa la acea vreme ministrul turismului Mounir Fakhri Abdel Nour.