REVISTA PRESEI ECONOMICE - Dezastru economic în Egipt! Tensiunile sociale afectează grav turismul

Proteste în piata Tahrir din Cairo, Egipt.
Proteste în piata Tahrir din Cairo, Egipt. (Spencer Platt / Getty Images)
Epoch Times România
21.08.2013

Două firme spaniole, care produc panouri fotovoltaice în România, au cerut la începutul lunii august intrarea în insolvenţă. Despre acest subiect, dar şi despre cât de aproape este Egiptul de un faliment aflaţi din revista presei economice.

ZF: Două firme spaniole care derulează în România proiecte de producţie a energiei regenerabile în panouri fotovoltaice, au cerut intrarea în insolvenţă
Firmele Rios Solar Renovables şi Rios Total Solar din grupul spaniol Rios Renovables, care derulează în România proiecte de producţie a energiei regenerabile în panouri fotovoltaice, au cerut la începutul lunii august intrarea în insolvenţă.

Grupul spaniol avea în construcţie un parc fotovoltaic de aproximativ 10 MW în judeţul Timiş.

De asemenea, compania spaniolă intenţiona să dezvolte în România parcuri eoliene cu o capacitate instalată cumulată de 140 MW.

Guvernul a hotărât în luna iunie să reducă sprijinul acordat prin sistemul de certificate verzi pentru producţia de energie din surse regenerabile. Decizia a fost criticată de companii şi de asociaţiile producătorilor de energie verde.

Potrivit datelor Asociaţiei Române a Industriei Fotovoltaice, în prezent există proiecte de producţie a energiei în panouri solare de 450 MW care au licenţe de exploatare, precum şi aproximativ 900 MW cu autorizaţii de înfiinţare.

CAPITAL: Dezastru economic în Egipt! Falimentul este aproape
La doi ani şi jumătate după revoltele primăverii arabe, tranziţia politică este departe de a se fi încheiat. Mărturie stau tensiunile extreme care domnesc în Tunisia şi Egipt şi starea de cvasi-beligeranţă din Libia.

Aceste evenimente au repercusiuni în plan economic: afectează grav turismul, sector cheie al economiilor egipteană şi tunisiană, alungă investitorii şi se traduc printr-o lipsă acută de lichidităţi.

Libia, bogată în petrol şi gaz, se deosebeşte de cele două vecine ale sale, dar toată economia sa trebuie reconstruită. În Egipt, “rezervele în valută au scăzut la un nivel alarmant, acoperind mai puţin de trei luni de importuri, prag considerat critic de FMI”, explică Pascal Devaux, specialist în zona respectivă la BNP Paribas. Fără ajutorul vecinilor din Golf, Cairo ar intra în faliment. Egiptul a obţinut, în total, 12 miliarde de dolari de la Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Kuweit, sub formă de depozite în banca centrală şi produse petroliere. “Asta îi permite să supravieţuiască, între trei şi şase luni”, arată economistul.

ECONOMICA.NET: Tarifele companiilor de taxi bucureştene, cuprinse între 1,39 lei şi 3,49 lei/km
Tarifele companiilor de taxi bucureştene, atât pentru transportul urban cât şi pentru cel extraurban, sunt cuprinse între 1,39 lei şi 3,49 lei/kilometru, reiese dintr-un studiu realizat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor (ANPCPPS) din România.

În ceea ce priveşte tariful de staţionare, acesta oscilează între 1,39 lei şi 34,9 lei/oră. Există şi cazuri în care tarifele pentru unele din categoriile amintite nu sunt menţionate pe site-uri.

‘Conform Agendei europene a consumatorilor, sectorul transporturilor a fost identificat ca fiind unul din cel mai problematic pentru consumatori. Potrivit unui studiu realizat de Comisia Europeană referitor la dificultăţile întâmpinate de către oameni atunci când încearcă să-şi exercite drepturile lor europene, există două preocupări principale legate de mobilitate: procedurile greoaie de securitate socială care descurajează mobilitatea cetăţenilor. În acelaşi timp, pasagerii consideră că este dificil să-şi apere drepturile’, a declarat preşedintele ANPCPPS România, Sorin Mierlea.

Potrivit ultimului bilanţ publicat pe site-ul Primăriei Municipiului Bucureşti, există 10.060 autorizaţii de taxi eliberate la nivelul Capitalei, din care valide sunt 8.370, iar alte 68 sunt în litigiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor