Israelul vrea să convingă Occidentul să sprijine armata egipteană

Israelul încearcă să convingă SUA şi Uniunea Europeană (UE) să sprijine armata egipteană în confruntarea cu islamiştii. Tel Avivul pleacă de la ideea că apărarea valorilor democratice în Egipt prin intermediul sancţiunilor economice din partea Occidentului se va solda cu o catastrofă pentru întreaga regiune, notează cotidianul rus Kommersant.
(GALI TIBBON / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
21.08.2013

Israelul încearcă să convingă SUA şi Uniunea Europeană (UE) să sprijine armata egipteană în confruntarea cu islamiştii. Tel Avivul pleacă de la ideea că apărarea valorilor democratice în Egipt prin intermediul sancţiunilor economice din partea Occidentului se va solda cu o catastrofă pentru întreaga regiune, notează cotidianul rus Kommersant.

Ambasadorii israelieni la Washington, Londra, Bruxelles, Paris şi Berlin încearcă să convingă ţările occidentale cheie să nu împiedice acţiunile armatei egiptene în lupta cu islamiştii. După cum a explicat cotidianului The New York Times o sursă din conducerea structurilor armate israeliene, astăzi nu este timpul pentru a manifesta preocupări legate de democraţia în Egipt, deoarece în joc este chiar viitorul acestei imense ţări, cel mai mare partener al Occidentului şi garant al securităţii regionale, iar alternativa este, potrivit sursei, 'fie armata, fie anarhia'.

Diplomaţii israelienii încearcă să convingă Uniunea Europeană de necesitatea menţinerii ajutorului pentru Cairo în valoare de 5 miliarde de euro, în timp ce ambasadorul Israelului în SUA, Michael Oren, îndeamnă Casa Albă să nu sisteze ajutorul militar în valoare de 1,5 miliarde de dolari. Potrivit mass-media americane, în pofida refuzului de a trata evenimentele din Egipt drept o lovitură armată, Congresul american a sistat practic plăţile către Cairo. De altfel, după cum anunţă reprezentantul Departamentului de Stat al SUA, Jen Psaki, o decizie definitivă nu a fost încă luată.

Pentru Israel, ajutorul militar american acordat Egiptului nu este doar o garanţie privind respectarea acordului de pace încheiat în urmă cu 34 de ani la Camp David, ci şi un mijloc de a-i contracara pe islamiştii egipteni, pentru care rezilierea acestui acord constituie parte a programului politic. După cum a explicat pentru Kommersant ministrul de securitate internă al Israelului, Itzhak Aronovici, pentru ţara lui este vital de importantă o armată egipteană puternică, în stare să depăşească destabilizarea politică. 'Întreaga lume trebuie să-l sprijine acum pe generalul Al-Sissi', a declarat recent şi fostul ministrul israelian al apărării, Ehud Barack.

De altfel, israelienii încearcă să nu-şi afişeze poziţia de sprijinire a militarilor egipteni. Potrivit unor surse diplomatice ale Kommersant, ambasadele israeliene nu au primit ordine directe de a demara această campanie de lobby în Occident, iar fostul ministru-adjunct al afacerilor externe al Israelului, Danny Ayalon, a declarat că articolul din The New York Times i-a dăunat ţării sale.

Într-adevăr, o reacţie vehementă din partea susţinătorilor din lumea islamică ai Fraţilor Musulmani a urmat deja. Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat marţi că lovitura armată din Egipt a fost inspirată şi pregătită de israelieni. De asemenea, el a sfătuit Arabia Saudită, care promovează la rândul său interesele armatei egiptene în occident şi care i-a promis să-i acopere Egiptului pierderile cauzate de sancţiunile UE, să folosească mai bine aceşti bani 'pentru le da de mâncare înfometaţilor din Africa'.

Astfel, în confruntarea egipteană Israelul s-a pomenit de aceeaşi parte a baricadei cu Arabia Saudită şi cu partenerii acesteia din Golful Persic, care i-au alocat recent Egiptului 12 miliarde de dolari. Experţii sunt de părere că eforturile comune ale Tel Avivului şi Riadului, care au vechi şi strânse legături cu SUA, ar putea apleca balanţa în favoarea generalilor egipteni, spre nemulţumirea principalilor aliaţi ai frăţiei islamice, reprezentanţi de Qatar şi Turcia, conchide Kommersant.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor