Bruxelles îşi revizuieşte astăzi relaţiile Uniunii cu Egiptul

Sefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton.
Sefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton. (Jack Guez-Pool/Getty Images)

Înaltul Reprezentantul pentru politică externă şi de securitate al UE, Lady Catherine Ashton, a convocat astăzi la Bruxelles reuniunea extraordinară a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE în regim de urgenţă, ca urmare a recentelor evoluţii din Egipt. Ashton s-a oferit să meargă în Egipt pentru a ajuta să medieze o soluţie politică la criza din ţară. "I-am spus ministrului de externe egiptean în week-end că eu sunt mai mult decât dispusă să mă întoarc în Egipt, dacă ei doresc", a spus Lady Ashton reporterilor la Bruxelles înaintea reuniunii extraordinare a miniştrilor de externe ai UE, care va avea loc astăzi.

Conform declaraţiilor lui Ashton, statele membre UE ar trebui să echilibreze nevoia de a continua să sprijine poporul egiptean, în timp ce reflectă, de asemenea, cu îngrijorare la situaţia din Egipt. Este "o mare îngrijorare cu privire la actele de violenţă" din Egipt printre ţările din UE, a remarcat Ashton, dar statele membre UE recunosc, de asemenea, că este nevoie să "sprijine forţele democratice" din ţară.

Ajutorul financiar acordat Cairo, în discuţie

La întâlnirea de miercuri, miniştrii de externe vor lua în considerare ce măsuri ar putea lua Uniunea Europeană pentru a contribui la determinarea părţilor de a identifica o soluţie politică şi la detensionarea situaţiei. Una dintre opţiuni ar putea fi suspendarea ajutorului financiar către Cairo, în condiţiile în care UE a aprobat, la sfârşitul lui 2012, un program de 5 miliarde de euro pentru Egipt, în perioada 2012-2014.

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cel al Comisiei Europene, José Manuel Barroso, au vorbit despre posibilitatea ca UE să-şi "reexamineze relaţiile" cu Egiptul, dacă violenţele vor continua. Subiectul a fost dezbătut telefonic săptămâna trecută şi de preşedintele francez Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic David Cameron care au discutat cererea "unui mesaj european puternic" privind criza egipteană.

Mai multe state membre ale UE au anulat deja proiecte de ajutor sau au decis să frâneze granturi în Egipt în ultimele zile.

Astfel, Germania a declarat că proiectele sale pentru ajutorarea celor săraci, care sunt deja în derulare vor continua, dar că de acum nu va mai exista un ajutor nou acordat guvernului egiptean.

Marea Britanie şi-a suspendat proiectele avute cu forţele de securitate egiptene şi au revocat unele licenţe de export. De asemenea, alte ţări şi-au suspendat sprijinul militar

Lady Ashton: I-am spus ministrului de externe egiptean în week-end că eu sunt mai mult decât dispusă să mă întoarc în Egipt, dacă ei doresc

Se crede probabil că la discuţiile de miercuri se va lua în considerare suportul militar şi de securitate furnizat de mai multe state membre ale UE în Egipt, şi ar putea exista unele suspendări oficiale. Însă mai multe surse au sugerat că statele membre au fost reticente să suspende proiectele care au contribuit la atenuarea sărăciei. În plus, UE se teme de a face ceva care ar putea duce la pierderea influenţei sale în Egipt.

Diplomaţii cred că toate părţile din Egipt recunosc că trebuie să existe o soluţie politică, dar există îngrijorarea că de acum evenimentele din Egipt, sunt cele care vor dicta ceea ce se va întâmpla în continuare.

Statele Unite au anunţat joia trecută anularea manevrelor militare comune cu Egiptul, fără a suspenda asistenţa militară către acest aliat strategic din Orientul Mijlociu. Preşedintele Barack Obama a prezidat o şedinţă a Consiliului său Naţional de Securitate pentru a revizui ajutorul acordat Egiptului marţi după-amiază, dar întâlnirea nu a produs schimbări iminente în politica Statelor Unite, au declarat oficialii.

În paralel, un tribunal egiptean urmează să examineze o cerere de eliberare a preşedintelui demis Hosni Mubarak, care a fost susţinut de SUA pentru a păstra stabilitatea în zonă.

Mubarak se confruntă cu o nouă procedură de judecată pentru complicitate la moartea protestatarilor în timpul revoltei din 2011, care s-a încheiat în înlăturarea lui de la putere. dar avocatul lui speră că va fi eliberat odată ce o acuzaţie de corupţie va fi eliminată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe