Seiful global Svalbard din Norvegia va primi un nou lot de seminţe

Seiful global pentru seminţe (Youtube - captură ecran)
Naveen Athrappully
07.03.2023

Seiful global de seminţe din arhipelagul Svalbard, Norvegia, care acţionează ca un depozit de rezervă pentru cea mai mare varietate de culturi din lume împotriva unei potenţiale extincţii a seminţelor din cauza unei calamităţi globale, este pregătit să primească aproape 20.000 de eşantioane de seminţe.

Inaugurat oficial în 2008, depozitul de seminţe este amplasat la aproximativ 394 de metri în interiorul unui versant de munte de pe insula Spitsbergen. Cu 20 de deponenţi ai băncii de gene care au donat 19.585 de eşantioane de seminţe în ultimul lot, numărul total de mostre de seminţe din depozit depăşeşte acum 1,2 milioane, potrivit Crop Trust, o organizaţie non-profit înfiinţată de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură în 2004.

Acest lucru face ca seiful din Svalbard să găzduiască cea mai mare colecţie de diversitate a culturilor din lume aflată într-un singur loc. Cel mai recent lot va include seminţe din ţări care depun pentru prima dată, precum Albania, Macedonia de Nord, Benin şi Croaţia, potrivit Crop Trust.

"De aici, din Svalbard, lumea arată diferit. Acest seif de seminţe reprezintă speranţă, unitate şi securitate. Într-o lume în care criza climatică, pierderea biodiversităţii, catastrofele naturale şi conflictele destabilizează din ce în ce mai mult sistemele noastre alimentare, nu a fost niciodată mai important să acordăm prioritate salvgardării acestor seminţe minuscule care deţin atât de mult potenţial pentru a adapta hrana noastră viitoare la astfel de ameninţări globale", a declarat în raport Stefan Schmitz, director executiv al Crop Trust.

Depozitul de seminţe din Svalbard

Se estimează că depozitul de seminţe din Svalbard conţine în total 642 de milioane de seminţe. Acesta are capacitatea de a stoca până la 2,5 miliarde de eşantioane. Culturile alimentare reprezintă o mare parte din seminţele depozitate, 69% dintre acestea fiind cereale, dintre care 85 de milioane sunt seminţe de orez.

Alte 9 procente sunt leguminoase, iar restul sunt seminţe de legume, fructe, ierburi şi alte plante.

Meiul perlat este cea mai mare specie de seminţe din interiorul seifului, reprezentând 13,2 la sută din toate seminţele. Orezul asiatic se află pe locul al doilea, cu 12,7 la sută, mei deget (ragi), cu 11,1 la sută, grâul comun, cu 8,4 la sută, şi porumbul de mătură 7,4 la sută.

Doar 17 naţiuni reprezintă jumătate din seminţele din depozit, India fiind cel mai mare contributor, prin trimiterea a 95 de milioane de seminţe. Seiful din Svalbard are suficient spaţiu pentru a păstra fiecare sămânţă din peste 1.700 de bănci de gene din lume.

Seiful a fost lansat în 2008 ca o rezervă pentru băncile de gene naţionale şi regionale din lume, care stochează codul genetic pentru mii de specii de plante.

"Întreaga omenire se bazează pe diversitatea genetică a culturilor păstrate în băncile de gene din lume, iar seiful de seminţe este ultima linie de apărare împotriva pierderii acestei diversităţi", a scris Sandra Borch, ministrul Agriculturii şi Alimentaţiei din Norvegia, în raportul Crop Trust.

Protecţia împotriva extincţiei seminţelor

Camerele depozitului din Svalbard sunt deschise doar de trei ori pe an pentru a limita expunerea seminţelor la factori externi, iar în acestea se menţine o temperatură de minus 18 grade Celsius.

Depozitul de seminţe oferă protecţie împotriva extincţiei seminţelor, lucru care se întâmplă deja. În lume erau cultivate peste 6.000 de plante. În prezent, doar trei culturi - orez, porumb şi grâu - reprezintă 40% din calorii.

Dependenţa de câteva culturi pentru aprovizionarea cu alimente creează vulnerabilităţi în ceea ce priveşte securitatea alimentară. Dacă recoltele de orez, porumb sau grâu ar eşua din anumite motive, s-ar crea o criză alimentară globală.

Între 2015 şi 2019, depozitul din Svalbard a jucat un rol esenţial în refacerea colecţiilor de seminţe în Siria, atunci când regiunea a fost sfâşiată de război.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor