Directorul FBI afirmă că biroul are nevoie de mai multe fonduri decât cele prevăzute în propunerea bugetară a administraţiei Trump

Directorul FBI, Kash Patel, s-a rupt miercuri de administraţia Trump din cauza unei propuneri bugetare care ar reduce drastic fondurile alocate biroului, declarând în faţa legislatorilor că „Avem nevoie de mai mult decât ceea ce s-a propus”, relatează Associated Press.
Propunerea de buget pentru 2026, publicată vineri, prevede o reducere a finanţării cu peste 500 de milioane de dolari pentru FBI, ca parte a ceea ce Casa Albă a numit dorinţa de „reformare şi eficientizare” a biroului şi de reducere a „misiunilor care nu ţin de aplicarea legii şi nu sunt în concordanţă” cu priorităţile preşedintelui Donald Trump.
Patel a avertizat că o astfel de reducere ar fi dăunătoare pentru FBI, care îşi reorientează priorităţile pentru a se concentra pe crimele violente.
Rugat să precizeze în cadrul unei subcomisii a Camerei Reprezentanţilor care posturi ar trebui să fie eliminate în cazul în care reducerea fondurilor ar fi implementată, Patel a răspuns: „În acest moment, nu am analizat cine ar trebui să fie eliminat. Ne concentrăm eforturile pe modul în care putem evita aceste reduceri, venind aici şi subliniind faptul că nu putem îndeplini misiunea cu bugetul din 2011”.
Reprezentanta Rosa DeLauro, democrată din Connecticut, a insistat să obţină detalii de la Patel, spunând: „Acesta este bugetul dumneavoastră. Trebuie să aveţi o idee despre ce doriţi să finanţaţi sau nu, sau unde puteţi face reduceri sau nu, şi să furnizaţi aceste informaţii” Biroului de Management şi Buget.
„Acesta este bugetul propus – nu de FBI. Bugetul propus de mine acoperă 11,1 miliarde de dolari, ceea ce nu ne-ar obliga să reducem niciun post”, a răspuns Patel.
Patel a apărat şi planul FBI de a muta aproximativ 1.000 de angajaţi FBI din zona Washingtonului în oraşe din toată ţara, una dintre primele iniţiative pe care le-a dezvăluit după ce a depus jurământul ca director în februarie.
„O parte a procesului nu constă doar în mutarea sporadică a oamenilor, aruncând cu săgeţi pe hartă. Ceea ce am făcut a fost să discutăm cu angajaţii FBI cu vechime şi să îi întrebăm: 'Care sunt unele dintre cele mai violente zone din America?'”, a spus Patel.
Patel a avut, de asemenea, o altercaţie în timpul unei discuţii controversate cu deputata democrată Madeleine Dean din Pennsylvania, care a fost membră a comisiei de impeachment din Camera Reprezentanţilor în timpul celui de-al doilea proces de impeachment împotriva lui Trump în primul său mandat.
Ea a afirmat că FBI-ul a devenit „o armă” sub conducerea lui Patel şi l-a confruntat în legătură cu o carte pe care acesta a scris-o, spunând că lista adversarilor lui Trump pe care a inclus-o în carte constituie o „listă de duşmani” şi că este folosită de Trump ca „plan de răzbunare”.
Patel a răspuns că el era cel care fusese „ţinta unui FBI transformat în armă”, referindu-se probabil la faptul că se numără printre persoanele ale căror dosare fuseseră confiscate în secret de Departamentul Justiţiei cu ani în urmă, în cadrul anchetelor privind scurgerile de informaţii către presă, când era membru al Comisiei permanente pentru informaţii a Camerei Reprezentanţilor, care ancheta interferenţa Rusiei în alegerile prezidenţiale.
„Ar trebui să citiţi cartea, pentru că nu există nicio listă de duşmani în ea. Există persoane care şi-au încălcat obligaţiile constituţionale şi îndatoririle faţă de poporul american şi au fost denunţate pe bună dreptate. Ar trebui să daţi cartea asta tuturor alegătorilor dvs., ca să o poată citi", a continuat Patel.
„Nu voi face asta”, a replicat Dean.
„Ei pierd”, a spus Patel.