Traficul aerian al Rusiei, paralizat de atacurile cu drone ucrainene

Cel puţin 60.000 de pasageri au rămas blocaţi pe aeroporturile din Rusia din cauza unui atac masiv cu drone ucrainene, afirmă oficialii locali, potrivit BBC.
Asociaţia rusă a operatorilor de turism (Ator) afirmă că 350 de zboruri au fost afectate de marţi seara în Moscova, Sankt Petersburg, Soci şi în alte câteva oraşe.
Ministerul rus al Apărării a declarat că 524 de drone ucrainene au fost distruse în ultimele 24 de ore, un număr record, dacă se confirmă. Nu au fost înregistrate victime.
Ucraina a transmis că un atac cu drone şi rachete ruseşti din timpul nopţii a ucis două persoane la Kiev.
Bombardamentul a avut loc în momentul în care un armistiţiu declarat unilateral de Rusia, care să dureze trei zile, urma să înceapă miercuri seara, înaintea paradei pentru marcarea victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial, care va avea loc la Moscova pe 9 mai.
Kievul a respins în repetate rânduri ideea armistiţiului, calificându-l drept „teatru”, şi a reiterat apelul său pentru un armistiţiu necondiţionat de 30 de zile, susţinut şi de aliaţii Ucrainei din Europa şi SUA.
Rusia a emis o serie de condiţii prealabile dure pentru orice eventual acord, o măsură descrisă de Ucraina şi de mulţi politicieni europeni ca o încercare de a prelungi luptele şi de a forţa în cele din urmă Kievul să capituleze.
Miercuri, vicepreşedintele american JD Vance a declarat că „noi considerăm că ei [ruşii] cer prea mult”, într-o aparentă înăsprire a poziţiei sale faţă de Moscova.
„Este foarte important ca ruşii şi ucrainenii să înceapă să discute între ei”, a adăugat Vance.
De asemenea, el a adoptat un ton mult mai puţin dur faţă de Europa decât în ultimele luni, afirmând că "încă mai cred cu tărie că SUA şi Europa fac parte din aceeaşi echipă".
Trei aeroporturi care deservesc Moscova – Vnukovo, Şeremetievo şi Domodedovo – au suferit perturbări, potrivit asociaţiei operatorilor de turism din Rusia, care a adăugat că 110 zboruri au fost anulate în capitală.
Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat că 19 drone au fost doborâte, de marţi seară, în apropierea oraşului.
În Sankt Petersburg, al doilea oraş ca mărime din Rusia, 55 de zboruri au fost anulate sau întârziate.
La aeroportul Pulkovo din oraş, au apărut imagini cu un şir de avioane blocate pe pistă la sosire. Pasagerii ar fi aşteptat ore întregi pentru a pleca.
Aeroporturile din mai multe alte oraşe, printre care Soci, Kazan, Kirov şi Nijnekamsk, au raportat, de asemenea, perturbări ale zborurilor.
Problemele de trafic aerian din Rusia au survenit în momentul în care liderul chinez Xi Jinping a sosit la Moscova pentru parada militară de vineri din Piaţa Roşie, care marchează 80 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste.
Un avion care îl transporta pe preşedintele sârb Aleksandar Vucic la Moscova a fost nevoit să efectueze o scurtă aterizare de urgenţă la Baku, în Azerbaidjan, din cauza atacurilor cu drone din Rusia, potrivit informaţiilor locale.
Aeronava şi-a reluat ulterior zborul, Vucic ajungând în cele din urmă la Moscova. Două republici baltice, Lituania şi Letonia, ar fi refuzat să-i acorde permisiunea de a traversa spaţiul lor aerian.
Prim-ministrul slovac Robert Fico, considerat singurul lider al Uniunii Europene care intenţiona să participe, s-a plâns că Guvernul Estoniei i-a refuzat permisiunea de a survola spaţiul său aerian, ceea ce, potrivit lui, i-a perturbat grav programul.
Guvernul de la Tallinn a declarat că nu are intenţia de a sprijini parada de la Moscova şi a transmis colegilor din UE că participarea la „evenimente de propagandă rusească ar trebui exclusă”.
Rusia afirmă că 27 de lideri mondiali se îndreaptă spre Moscova. Luiz Inacio Lula da Silva, preşedintele Braziliei, şi Nicolas Maduro, preşedintele Venezuelei, au ajuns deja.
O încetare a focului de trei zile propusă de Putin luna trecută urma să înceapă miercuri la miezul nopţii, ora Moscovei (21:00 GMT), pentru a coincide cu comemorările victoriei din cel de-al Doilea Război Mondial din toată Rusia.
Putin a lansat o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei în februarie 2022, iar Moscova controlează în prezent aproximativ 20% din teritoriul ucrainean, inclusiv peninsula Crimeea din sud, anexată ilegal în 2014.
Vicepreşedintele SUA, JD Vance, a declarat miercuri, în faţa unui public din Washington, că încă nu este pesimist în privinţa faptului că ruşii nu doresc încetarea războiului.
„Ne-am dori ca atât ruşii, cât şi ucrainenii să cadă de acord asupra unor linii directoare de bază pentru a se aşeza la masa negocierilor şi a discuta”, a afirmat el.
Administraţia preşedintelui Donald Trump a fost acuzată că încearcă să forţeze Ucraina să facă concesii dureroase în încercarea de a ajunge la un armistiţiu, exercitând în acelaşi timp o presiune mult mai redusă asupra Moscovei.
Două persoane au fost ucise şi mai multe rănite la Kiev în urma atacului cu drone ruseşti din timpul nopţii, potrivit oficialilor ucraineni.
Între timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut „o creştere semnificativă a presiunii asupra Rusiei”, după ce în urma unui atac rusesc asupra Kievului o femeie şi fiul său şi-au pierdut viaţa.
Serviciile de urgenţă au fost mobilizate în toată Ucraina, inclusiv în regiunile Zaporojie, Doneţk, Jîtomîr, Herson şi Dnipro.
La începutul acestei luni, Zelenski a avertizat că Ucraina nu poate garanta siguranţa niciunei persoane care călătoreşte la Moscova pentru paradă.
„Nu putem fi traşi la răspundere pentru ceea ce se întâmplă pe teritoriul Federaţiei Ruse”, a menţionat el.
El a avertizat totodată că Moscova ar putea organiza provocări pe durata comemorărilor Zilei Victoriei din Rusia pentru a discredita Ucraina.
Ministerul ucrainean de Externe a avertizat împotriva participării oricăror trupe străine, calificând acest lucru drept „inacceptabil” şi acuzând că ar ajuta Moscova să „şteargă urmele crimelor sale de război”.
În ajunul sosirii preşedintelui Xi la Moscova, liderul chinez a salutat relaţia „rezistentă” dintre China şi Rusia.
China a trimis 102 soldaţi - cel mai mare contingent militar străin dintre cele 13 naţiuni participante - pentru a lua parte la parada anuală de vineri, 9 mai.
Ziua Victoriei sărbătoreşte capitularea Germaniei naziste în faţa Uniunii Sovietice în 1945, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, amintită în Rusia ca „Marele Război Patriotic”.
Este cea mai importantă sărbătoare publică din Rusia, iar Putin a încercat în repetate rânduri să facă paralele cu războiul pe scară largă pe care l-a lansat împotriva Ucrainei democratice.
Naraţiunea sa a fost respinsă de Kiev şi de Europa.
„Aceşti oameni nu sunt eliberatori ai Europei, sunt ocupanţi şi criminali de război”, a declarat marţi Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei.
Europa şi Ucraina marchează joi Ziua Victoriei în Europa.