Cine va participa la parada de Ziua Victoriei de la Moscova? Kremlinul a publicat lista invitaţilor înainte de 9 mai

Parada anuală de Ziua Victoriei din Rusia va avea loc la Moscova pe 9 mai, într-o săptămână marcată dramatic de un schimb de focuri între Rusia şi Ucraina, cea din urmă lansând o serie de atacuri cu drone asupra capitalei ruse.
Sărbătorile Zilei Victoriei din Rusia, pe 9 mai, care marchează rolul Uniunii Sovietice în înfrângerea Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial, sunt unul dintre cele mai mari evenimente publice ale anului în Rusia.
Evenimentul anual este o parte esenţială a eforturilor de propagandă ale preşedintelui rus Vladimir Putin pentru a justifica agresiunea împotriva a ceea ce Kremlinul descrie în mod fals ca „nazişti” în Ucraina.
Parada va avea loc în timp ce Ucraina ar fi atacat Moscova cu drone trei zile consecutive, între 4 şi 6 mai, forţând în repetate rânduri închiderea mai multor aeroporturi din regiune.
În efortul de a asigura o oarecare aparenţă de securitate evenimentului, Rusia a anunţat luna trecută, în mod unilateral, un „armistiţiu umanitar” de la 8 mai până la miezul nopţii de 11 mai.
Neavând nicio obligaţie de a semna un armistiţiu despre care nu a fost consultată, Ucraina nu a acceptat să îl respecte, preşedintele Volodimir Zelenski respingându-l ca fiind o „reprezentaţie teatrală”.
Zelenski a declarat că Ucraina nu poate garanta siguranţa oficialilor străini care intenţionează să participe la Moscova pe 9 mai, avertizând că orice incident pe teritoriul rus se află exclusiv sub controlul Kremlinului.
Cine participă la parada de la Moscova?
Cel puţin 29 de lideri mondiali sunt aşteptaţi să participe la eveniment, a raportat mass-media controlată de statul rus pe 6 mai.
„Am invitat mulţi oaspeţi străini. Şi ne aşteptăm ca 29 de lideri ai ţărilor pe care le-am invitat să fie prezenţi la Parada Victoriei”, a declarat reporterilor consilierul prezidenţial rus Iuri Uşakov.
Anul trecut, doar nouă lideri străini s-au alăturat preşedintelui rus Vladimir Putin la paradă. Ucraina şi majoritatea ţărilor europene sărbătoresc pe 8 mai Ziua Victoriei în Europa.
Cel mai important oaspete prezent anul acesta va fi liderul chinez Xi Jinping, care intenţionează să viziteze Moscova în perioada 7-10 mai pentru a „semna o serie de documente bilaterale interguvernamentale şi interdepartamentale” menite să consolideze relaţiile dintre China şi Rusia, potrivit Kremlinului.
Aceasta va fi a doua vizită a lui Xi în Rusia, după ce s-a întâlnit cu Putin la Moscova în 2023, în cadrul primei sale vizite în străinătate de la realegerea sa.
China, pe de o parte se prezintă ca parte neutră în război, dar în acelaşi timp a devenit cel mai mare furnizor al Kremlinului de bunuri cu dublă utilizare esenţiale pentru fabricarea armelor.
Tensiunile dintre Ucraina şi China au crescut în ultimele săptămâni, după ce preşedintele Zelenski a declarat pe 9 aprilie că 155 de cetăţeni chinezi luptă pentru Rusia pe teritoriul Ucrainei.
Cu o zi înainte, Kievul a capturat primii doi cetăţeni chinezi în regiunea Doneţk. China a negat orice implicare în invazia pe scară largă lansată de Rusia.
Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, şi-a anunţat şi el intenţia de a participa, în semn de sprijin pentru Putin.
Potrivit mass-mediei braziliene, Lula va avea o întâlnire bilaterală cu Putin, în cadrul căreia speră să se poziţioneze ca mediator în negocierile dintre Rusia şi Ucraina.
În 2024, Lula a elaborat împreună cu China un plan de pace pentru Ucraina, care a fost respins de Kiev ca fiiind „distructiv”.
Oficialii europeni absenţi din Piaţa Roşie
Cum era şi de aşteptat, Europa va fi slab reprezentată la paradă – prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, va reprezenta singurul stat membru al UE. De asemenea, mai participă preşedintele sârb Aleksandar Vucic.
Toţi ceilalţi lideri ai UE boicotează din nou parada. Nici Statele Unite nu intenţionează să trimită reprezentanţi, în ciuda schimbării radicale a politicii externe americane a preşedintelui Donald Trump în direcţia reluării contactelor diplomatice cu Rusia, întrerupte după invazia pe scară largă împotriva Ucrainei în 2022.
Potrivit mass-mediei ruse de stat, ceilalţi lideri mondiali care vor participa sunt cei din Armenia, Azerbaidjan, Bielorusia, Bosnia şi Herţegovina, Burkina Faso, Congo, Cuba, Egipt, Guineea Ecuatorială, Etiopia, Guineea-Bissau, Kazahstan, Kârgâzstan, Laos, Mongolia, Myanmar, Palestina, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Venezuela, Vietnam şi Zimbabwe.
Vor fi prezenţi şi reprezentanţi din Coreea de Nord şi din Abhazia şi Osetia de Sud, controlate de Rusia, precum şi miniştrii Apărării din 31 de ţări.
O serie de ţări contribuie, de asemenea, cu trupe la paradă. Se aşteaptă ca personal militar din 13 ţări – Azerbaidjan, Bielorusia, China, Egipt, Laos, Kazahstan, Kârgâzstan, Mongolia, Myanmar, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan şi Vietnam – să defileze prin Moscova.
Alte măsuri de securitate
Pe lângă armistiţiul unilateral pe care nici propria armată nu l-a respectat, Rusia a confirmat, pe 7 mai, că restricţiile privind internetul mobil vor fi aplicate în Moscova şi în mai multe regiuni ruseşti pe durata vizitei oficialilor străini în ţară.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că măsurile, care ar putea dura până pe 10 mai, sunt necesare din cauza „vecinilor periculoşi”.