Şeful Biroului pentru Imigrări al Judeţului Ialomiţa, trimis în judecată pentru luare de mită. Ce pedeapsă cer procurorii

Directia Nationala Anticoruptie - DNA (Epoch Times România)
Andrei Popescu
26.11.2024

Comisarul şef de poliţie Rareş-Gabriel Bulimej, şeful Biroului pentru Imigrări al Judeţului Ialomiţa, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită în formă continuată. Potrivit procurorilor, Bulimej, aflat în stare de arest preventiv, şi-a recunoscut vinovăţia.

Procurorii cer pedepsirea comisarului cu 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani şi interzicerea a mai multor drepturi pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

Conform unui comunicat de presă al DNA, în acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 2023 – 2024, inculpatul Bulimej Rareş-Gabriel, în calitate de împuternicit şef al Biroului pentru Imigrări al Judeţului Ialomiţa, ar fi acceptat de la inculpatul Niţă Bogdan, agent de poliţie în cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Direcţia pentru Imigrări a Municipiului Bucureşti, promisiunea primirii unor sume de bani, în schimbul urgentării unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, respectiv al urgentării mai multor programări ale cererilor de depunere a avizelor de muncă / angajare pentru cetăţenii străini din ţările din afara spaţiului Uniunii Europene şi, implicit, al urgentării soluţionării acestor cereri şi pentru eliberarea, în mod preferenţial a acestor avize, pe numele şi pe seama mai multor societăţi comerciale.

Astfel, în perioada menţionată anterior, inculpatul Bulimej Rareş-Gabriel ar fi acceptat cu titlul de mită, suma totală de 7.000 de euro şi 1.281 de lei (reprezentând contravaloarea reparaţiei unui autoturism) de la inculpatul Niţă Bogdan, pentru a urgenta soluţionarea a 38 de dosare privind solicitarea eliberării avizelor de muncă / angajare pentru cetăţeni străini, în numele şi pe seama a trei societăţi comerciale.

Totodată, la data de 3 octombrie 2024, inculpatul Bulimej Rareş-Gabriel ar fi acceptat cu titlul de mită, suma de 12.000 de euro de la inculpatul Niţă Bogdan, pentru a urgenta soluţionarea a 50 de dosare privind solicitarea eliberării avizelor de muncă / angajare pentru cetăţeni străini şi pentru eliberarea, într-un termen rapid şi în mod preferenţial a acestor avize, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului faţă de un bun imobil ce aparţine inculpatului Bulimej Rareş-Gabriel, până la concurenţa sumelor de 7.000 de euro şi 1.281 de lei, ce vor fi supuse confiscării speciale.

Din comunicatul DNA reiese faptul că, în prezenţa avocatului, inculpatul Bulimej Rareş-Gabriel a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, respectiv aceea de poliţist şi de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Procurorii au mai transmis că, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe perioadă de 90 de zile, la Consiliul Local Municipal Brăila – Serviciul de utilitate publică, administrare şi gospodărie locală Brăila sau la Direcţia Judeţeană pentru Cultură (D.J.C.) Brăila.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost înaintate la Tribunalul Brăila cu propunerea de a se menţine măsura asiguratorie dispusă în cauză.

Faţă de inculpatul Niţă Bogdan continuă cercetările în dosarul iniţial din care a fost disjunsă prezenta cauză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor