Legăturile dintre gruparea ŞOR şi "operaţiunea Georgescu". "Pentru imixtiunea din alegeri s-a lucrat în paralel"

Călin Georgescu şi George Simion (dr) (Facebook/ILD.andries)
Andrei Pricopie
26.11.2024

Şeful WatchDog Moldova, Valeriu Paşa, expert şi analist politic, a atras atenţia că mecanismul folosit pentru propulsarea lui Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale este similar cu cel utilizat de gruparea ŞOR, adică de Federaţia Rusă în Republica Moldova.

"Site-ul G4Media a publicat astăzi o analiză-investigaţie în care arată mecanismul prin care s-a realizat aşa-numita mobilizare în susţinerea candidatului Călin Georgescu în campanie electorală. Mai simplu spus, aşa-zişii voluntari erau organizaţi prin intermediul unor grupuri chat-uri pe reţeaua rusească Telegram. Aceste chat-uri erau împărţite pe judeţe, iar oamenii recrutaţi acolo erau plătiţi. Erau plătiţi ca să execute diferite misiuni, să facă anumite postări, să scrie comentarii, să administreze canale de TikTok. Anume în felul ăsta a fost asigurată viralizarea. Ce este important de înţeles? Mecanismul este similar cu cel utilizat de gruparea ŞOR, adică de Federaţia Rusă în Republica Moldova", a declarat Valeriu Paşa.

Expertul a atras atenţia că, în primăvara şi la începutul verii anului curent, în Rusia, la televiziuni şi posturi radio-federale, au rulat reclame care au recrutat cetăţeni moldoveni, vorbitori de limbă română, să lucreze în interesele grupării ŞOR.

"Aceştia au fost organizaţi într-un call-center şi împărţiţi pe raioanele Republicii Moldova. Au creat boţi de Telegram, au creat chat-uri pe Telegram pe care le-au administrat, prin intermediul cărora au recrutat cetăţeni, au distribuit mită electorală, dar le-au distribuit şi diferite misiuni. Să facă postări, să facă video-uri, să scrie comentarii. Exact acelaşi mecanism îl vedem acum aplicat în România. Ceea ce denotă că în spatele operaţiunii Călin Georgescu în turul 2 al alegerilor prezidenţiale se află aceleaşi forţe din Federaţia Rusă. Ilan Şor este un oligarh fugar, care este condamnat la 15 ani de închisoare în Republica Moldova. Însă, acesta nu acţionează de capul său, dar este doar un fel de manager de proiect pentru serviciile speciale ruseşti", a precizat Valeriu Paşa.

Şeful WatchDog Moldova a remarcat că, practic, se aplică metoda testată deja la alegerile şi referendumul pro-UE din Republica Moldova.

"Iar pentru imixtiunea din alegerile din România s-a lucrat în paralel, de ceva vreme. Cetăţenii moldoveni care lucrează la Moscova, în acest centru coordonat de Ilan Şor, vorbesc foarte bine în limba română. Mai mult decât atât, în slujba lui Ilan Şor, aici, la Chişinău, sunt personaje care cunosc foarte bine România. De exemplu, sociologul Doru Petruţi. Ceea ce s-a întâmplat în primul tur al alegerilor din România pare o operaţiune rusească de imixtiune şi influenţare a alegerilor. Vedem că, din păcate, serviciile speciale, alte instituţii ale statului român, nu au fost capabile să detecteze la timp şi să prevină această operaţiune de, practic, hacking a alegerilor prezidenţiale", a conchis Valeriu Paşa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor