Se va rupe Regatul Unit?

(photos.com)

Campania oficială pentru referendumul de independenţă a Scotiei, care ar putea duce la destrămarea Regatului Unit, a fost lansată vineri. Sondajele arată însă că, în prezent, este puţin probabil ca majoritatea scoţienilor să voteze pentru dispariţia uniunii vechi de 307 ani cu Anglia, scrie Reuters.

Naţionaliştii scoţieni speră ca dorinţa de independenţă, rivalitatea istorică şi ceea ce spun ei că a fost o administrare defectuoasă a Londrei, îi va conduce pe scoţieni să voteze pentru secesiune la referendumul din 18 septembrie. De cealaltă parte, politicienii din Marea Britanie s-au unit împotriva unei separări, făcând apel la unitate şi transmiţând avertismente cu privire la costurile economice ale independenţei.

Cei 4 milioane de alegători rezidenţi din Scotia cu vârstă de peste 16 ani urmează acum să decidă soarta Regatului Unit. În prezent, sondajele arată ca aproximativ 40% din scoţieni nu vor să rupă uniunea, în timp ce 30% sunt în favoarea separării. Există însă destui indecişi pentru a se schimba această direcţie.

Mai sunt câteva luni până la vot, şi dacă ar fi să comparăm referendumul cu alegerile generale, mulţi oameni se decid în ultima lună sau în ultimele săptămâni, astfel că situaţia nu este încă predictibilă.

Scoţia, care este o regiune extrem de bogată în petrol, aduce aproximativ o zecime din produsul intern brut al Regatului Unit, iar pierderea acesteia ar slăbi influenţa diplomatică britanică şi ar putea chiar ridica probleme privind locul permanent al acesteia în Consiliul de Securitate al ONU.

Banii au fost una din problemele centrale ale dezbaterilor, atât secesioniştii cât şi unioniştii, încearcând să convingă alegătorii că prosperitatea lor este în joc.

Guvernul scoţian, condus de Partidul Naţional Scoţian, susţine tabăra secesioniştilor, care vrea să pună capăt controlului direct al Londrei, dorind să păstreze în acelaşi timp ceea ce descrie ca fiind "bunuri comune", cum ar fi lira sterlină şi monarhia. Coaliţia de guvernare a premierului David Cameron şi Partidul Laburist (aflat acum în opoziţie) au argumentat că Scoţia este mai bogată şi mai puternică ca parte a Regatului Unit.

Guvernul de la Londra a vehiculat perspectiva unei mai mari autonomii în cazul în care scoţienii vor vota împotriva independenţei. Scoţia are un parlament descentralizat din 1999.

Primul ministru scoţian Alex Salmond susţine că independenţa şi controlul unei cote din petrolul din Marea Nordului a Marii Britanii ar plasa Scoţia printre cele mai bogate ţări din lume, în schimb, Marea Britanie argumentează că perspectivele financiare ale Scoţiei reflectă pur si simplu modul în care aceasta beneficiază întrucât face parte din uniune.

"Cele două guverne au intrat în faza fierbinte în care fiecare încearcă să cuantifice în bani impactul asupra scoţienilor dacă votează 'Da' sau 'Nu' în septembrie", a declarat Charlie Jeffery, profesor de politică de la Universitatea din Edinburgh.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe