Doi foşti James Bond se înfruntă pentru independenţa Scoţiei
alte articole
În 'Skyfall', James Bond (Daniel Craig) se întoarce în locurile natale, Highlands, unde este urmărit de personajul negativ Silva (Javier Bardem). Scena are o mare încărcătură simbolică, nu doar prin moartea lui 'M' (Judi Dench), ci şi prin revendicarea Scoţiei drept unul dintre simbolurile recunoscute ale Imperiului britanic, scrie miercuri El Mundo.
Britanicul Daniel Craig, ultimul Bond, este deocamdată neutru în această luptă pentru independenţa Scoţiei, însă Sean Connery, probabil cel mai bun 007 al tuturor timpurilor, are gravat pe braţ un tatuaj care îi confirmă apartenenţa la această luptă: 'Scotland Forever'. Veteranul actor, în vârstă de 83 de ani, a prognozat că Scoţia va fi independentă înainte ca el să moară, iar într-un articol publicat de The New Statesman a susţinut aspiraţiile patriei sale de a se rupe de Regatul Unit. 'Nu există act mai creativ decât cel de a crea o naţiune', a spus el.
'Avem o oportunitate pe care nu trebuie să o lăsăm să ne scape', a declarat el, anticipând conferinţa de presă de la Londra a prietenului său Alex Salmond, lider separatist. Votul 'da' va atrage atenţia lumii şi interesul pentru moştenirea culturală şi capacitatea creativă a Scoţiei, este de părere Sean Connery. Declaraţiile sale intervin când este publicat un sondaj care arată că sprijinul pentru independenţă a scăzut cu două procente, cifrându-se la la 34%, faţă de 54% pentru cei care susţin 'nu'.
La ceea ce nu se aştepta Sean Connery este contraatacul lui Roger Moore, în pielea unui 007 'unionist'. 'Nu mi-ar plăcea să mă iau la pumni cu Sean, între altele pentru că este mai mare decât mine', a replicat în The Times Roger Moore, hotărât să se alăture dezbaterii privind independenţa Scoţiei. 'Ma simt mândru că sunt englez şi britanic', asigură 'al doilea' James Bond. 'Mi-ar plăcea ca scoţienii să rămână alături de noi. Am crescut cu ideea că suntem mai buni şi poate nu este aşa. Însă împreună suntem în câştig', a subliniat el.
Adevărul este că Sean Connery, care s-a născut la Edimburg şi este rezident în Bahamas, nu va putea vota la referendumul din 18 septembrie, dar actorul şi-a oferit generos vocea şi imaginea pentru campania în favoarea 'da'. Asigură că îi va rămâne fidel Reginei, dar de pe poziţia unei Scoţii independente şi condusă de ministrul principal Alex Salmond.
'Primul pas a fost să avem propriul nostru Parlament, al doilea să alegem un guvern al Partidului Naţional Scoţian', a scris Connery în Scottish Sunday Express. 'Dar acum avem vocea necesară pentru a face un pas înainte şi a ne elibera de umbra prietenilor şi vecinilor noştri englezi şi a începe o nouă relaţie bazată pe egalitate'.
Actorul scoţian nu este singur în această luptă în care îl însoţeşte conaţionalul său Brian Cox (67 de ani), care este şi mai tranşant în raţionamentele sale: 'Scoţia şi-a câştigat dreptul de a avea statutul de naţiune şi de a-şi controla propriul destin. Cred că vom avea o soartă mai bună decât cea de a fi guvernaţi de la Westminster de un Parlament care nu are nici cea mai mică idee despre nevoile culturale, economice şi sociale ale Scoţiei'.
Allan Cumming (48 de ani), un alt actor scoţian rezident la New York, este de părere că 'independenţa va servi la creşterea potenţialului nostru şi la generarea unui val de creativitate, încredere şi mândrie'. Potrivit lui, evidenţa este clară: în ultimii 15 ani scoţienii au devenit mai puternici din punct de vedere economic, social şi cultural. Lumea ne aşteaptă, iar Scoţia este pregătită', susţine el.
Tot de la New York s-a auzit strigătul 'Scoţia rămâi cu noi' al lui David Bowie, care şi-a transmis mesajul de patriotism prin vocea lui Kate Moss, cu prilejul omagierii sale la gala premiilor muzicii britanice Brit Awards. David Bowie (67 de ani) originar din Brixton, nu a mers mai departe cu explicaţiile, dar îndemnul său emoţional în favoarea uniunii seamănă izbitor cu cel lansat recent de premierul britanic David Cameron.