Gordon Brown: Veţi pierde pensiile într-o Scoţie independentă

Fostul premier britanic Gordon Brown.
Fostul premier britanic Gordon Brown. (Christopher Furlong / Getty Images)

Fostul premier britanic Gordon Brown a avertizat, într-un discurs susţinut la Universitatea din Glasgow, asupra riscurilor pe care le presupune separarea Scoţiei de restul Marii Britanii, subliniind că cei în vârstă vor fi mai bine protejaţi dacă rămân britanici, informează vineri ziarul spaniol ABC.

'Pensionarii scoţieni vor fi mai bine protejaţi atât timp cât Scoţia va împărţi riscurile şi resursele cu restul Marii Britanii', a avertizat Brown. Fostul premier britanic, născut în 1951 la Glasgow, a fost foarte tranşant în intervenţia sa la un eveniment al campaniei 'Mai bine împreună', care propune opţiunea 'nu' la referendumul privind independenţa Scoţiei, prevăzut să se desfăşoare în septembrie acest an.

În cadrul discursului său de aproape o oră ţinut la Universitatea din Glasgow (Scoţia), Brown a subliniat că numărul pensionarilor din Scoţia este în creştere, faţă de media din Marea Britanie, şi că separarea celor două ministere de finanţe va crea o gaură fiscală adâncă în Scoţia.

Pensionarii scoţieni primesc 9% din cheltuielile britanice pentru pensii în condiţiile în care contribuţia lor la stat este de 8%, potrivit unor rapoarte care încă nu au fost făcute publice ale Ministerului Muncii şi Pensiilor. 'Naţionaliştii vor să vă întrebe dacă vreţi să fiţi o naţiune. Dar suntem deja o naţiune. Nu este nevoie de un referendum pentru a decide ceva ce este deja consfinţit', a spus Gordon Brown.

În afară de pensii, fostul premier britanic a atras atenţia că atât funcţionarea serviciilor de sănătate publică (NHS), cât şi crearea de locuri de muncă ar fi mai sigure sub umbrela protectoare a Marii Britanii. Acestea ar fi argumente în plus pentru un răspuns 'nu' la consultarea populară din septembrie. O posibilă independenţă ar avea repercusiuni asupra celor 600.000 de locuri de muncă care depind de companiile britanice sau care sunt legate de exporturile Marii Britanii.

'Dezbaterea reală se axează pe două viziuni scoţiene privind viitorul Scoţiei: cea naţionalistă, bazată pe ruperea tuturor legăturilor cu Marea Britanie, şi a noastră, care se bazează pe un parlament scoţian puternic susţinut de un sistem de acordare şi repartizare a fondului de riscuri şi de resurse pentru întreaga Marea Britanie', a spus el.

Gordon Brown a fost prim-ministru al Marii Britanii în perioada 2007-2010, este un membru important al Partidului Laburist şi a fost ministru de finanţe în guvernul condus de Tony Blair.

Prima intervenţie directă a lui Brown în campanie intervine la o lună după discursul său în care a susţinut uniunea în faţa unei audienţe laburiste. În prezent, sondajele limitează la trei puncte distanţa dintre opţiunile 'nu' şi 'da' privind independenţa Scoţiei, fapt ce i-a determinat pe susţinătorii menţinerii Scoţiei în interiorul regatului să-şi intensifice campania pentru a pune capăt visului separatist al ministrului principal al Scoţiei, Alex Salmond, conchide ABC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe