Independenţa Scoţiei, ţintă a zilei păcălelilor în Marea Britanie
alte articole
Mass-media britanice au profitat de ziua de 1 aprilie (April Fool's Day, în versiunea locală) pentru a se lua la întrecere şi a publica cea mai bună păcăleală pe seama independenţei scoţiene, informează miercuri ziarul spaniol El Mundo.
Daily Mail a prezentat în exclusivitate viitorul steag al Marii Britanii, fără albastrul scoţian, în timp ce The Guardian a informat că scoţienii vor conduce pe dreapta - ca restul Europei - după secesiunea de Marea Britanie. La rândul său, Daily Telegraph a prezentat noua monedă scoţiană, 'lira alternativă', având drept efigie figura naţionalistului Alexander Salmond, în loc de cea a reginei Marii Britanii.
În schimb, Financial Times a luat foarte în serios tema independenţei Scoţiei şi a publicat informaţii cât se poate de corecte: divergenţele tot mai mari din interiorul frontului unionist, critici adresate directorului campaniei Better Together (laburistul Alistair Darling) şi necesitatea stringentă de a relansa campania, în faţa avansului implacabil al opţiunii 'da' în sondaje.
Potrivit unui sondaj recent realizat de ICM Research pentru ziarul The Scotsman, opţiunea 'nu' s-a redus cu şase procente (46% faţă de 39%) şi această diferenţă ar putea ajunge chiar la zece procente (55% faţă de 45%) dacă se iau în calcul cei indecişi. Între timp, ministrul principal pentru Scoţia, Alex Salmond, pare să fie de părere că cine râde la urmă râde mai bine.
Conform glumei celor de la Daily Mail, 'noua versiune'' a drapelului britanic va include doar Anglia şi Ţara Galilor. Popularul steag 'Union Jack' va avea doar dungi roşii pe fond alb, fără albastrul crucii Sf. Andrei. Versiunea publicată a fost atacată cu un val de critici de cei care nu au gustat deloc gluma.
Cel mai ingenios a fost The Guardian, care a informat că vor fi investite 70 de milioane de euro pentru a schimba sistemul de transport şi de semnalizare a traficului în Scoţia, unde se va conduce pe viitor pe dreapta - 'în manieră europeană' - urmând exemplul Suediei din 1967.
The Telegraph a publicat poza viitoarei 'lire' scoţiene, cu Alex Salmond imortalizat pe una dintre cele două feţe ale monedei, a cărei muchie nu va fi zimţată, spre deosebire de lira sterlină britanică, care va avea 12 crestături, pentru a fi cât mai greu de falsificat.