Şcoala versus sport, o mentalitate care trebuie schimbată. Ministrul Educaţiei pune punctul pe I

Noi nu mai percepem corect care este rolul formator al educaţiei fizice şi practicării sportului, drept urmare numărul copiilor care practică sportul e în continuă scădere, în timp ce actele de violenţă se înmulţesc iar starea de sănătate a naţiei se deteriorează, a opinat ministrul Educaţiei.
Loredana Diacu
26.07.2016

alte articole

Mircea Dumitru (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
26.07.2016

Copiii au nevoie de formare prin sport, a declarat marţi ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, prezent la forumul „Sportul – disciplină cheie pentru dezvoltarea personală”, organizat la Palatul Parlamentului de grupul Intact, atrăgând atenţia că este nevoie de schimbări de mentalitate astfel încât în România să nu se mai pună problema "şcoală versus sport"

"O pedagogie, un sistem educaţional care se adresează unei singure componente nu este o pedagogie care să aibă succes. Fiecare dintre noi suntem deopotrivă corp fizic şi minte şi o educaţie deplină care urmăreşte starea de bine, de sănătate, de înflorire a copiilor noştri trebuie să se adreseze fiecărei dimensiuni din care suntem alcătuiţi.", a declarat ministrul.

În opinia lui Mircea Dumitru, "noi nu mai percepem corect care este rolul formator al educaţiei fizice şi practicării sportului" lucrul acesta este reflectat în reducerea numărului de ore de educaţie fizică în curriculum şcolar, drept urmare scade în continuu numărul copiilor care practică sportul sub diferite forme.

Rezultatul este că statisticile evidenţiază creşteri alarmante ale ratei mortalităţii, sedentarismului şi obezităţii, iar în ultima vreme asistăm şi la diminuarea performanţelor sportive ale României pe plan internaţional.

Mai mult, aceste carenţe în ceea ce priveşte educaţia sportivă, cultivarea şi practicarea sporturilor, atrag după sine şi comportamentul social deviant. Tinerii, negăsindu-şi un grup de apartenenţă în care să se integreze, caută alte forme de manifestare. Frustrarea şi energia necanalizate în activităţi sportive duc la creşterea alarmantă a numărului de acte de violenţă în şcoli, a mai opinat ministrul.

"Este un tablou care trebuie să ne îngrijoreze şi care trebuie să ne atragă atenţia şi să ne pună în situaţia de a gândi mult mai realist şi responsabil. Practicarea sportului nu este o activitate facilă, nu e o activitate periferică, nu o e activitate care trebuie opusă curricumului serios şi grav, este extrem de importantă la nivelul pregătirii psihosomatice a copiilor. Copii au nevoie de formare prin sport", a adăugat ministrul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor