Amnesty Internaţional: autorităţile turce au violat şi torturat deţinuţi după puciul eşuat
alte articole
Grupul din Londra a precizat că unele dintre persoanele arestate au fost “supuse bătăilor şi torturilor, inclusiv violuri, în centre de detenţie oficiale şi neoficiale de pe cuprinsul ţării”.
Amnesty a susţinut că peste 10.000 de persoane au fost arestate de la tentativa de lovitură de stat şi grupul a făcut apel ca observatorilor independenţi să li se acorde accesul în locurile de detenţie de pe cuprinsul Turciei.
Amnesty a făcut acuzaţii serioase de maltratare împotriva poliţiei turce, susţinând că ofiţerii de poliţie au forţat unii deţinuţi să stea “in poziţii chinuitoare, au refuzat să le dea mâncare, apă şi tratamente medicale, i-au abuzat verbal şi i-au ameninţat, şi i-au supus la bătăi şi diverse forme de tortură, inclusiv viol şi atacuri sexuale”.
Doi avocaţi care lucrează în Ankara în numele deţinuţilor au declarat pentru Amnesty Internaţional că au văzut cum “ofiţeri militari seniori, aflaţi în detenţie, au fost violaţi cu bastoane sau degete de către ofiţerii de poliţie”.
O altă sursă a declarat pentru Amnesty că între 650 şi 800 de soldaţi au fost închişi în sala de sport a sediului poliţiei din Ankara. Sursa a precizat că “cel puţin 300 dintre cei reţinuţi au prezentat urme de bătăi” pe corp.
“Rapoartele privind comiterea de abuzuri, inclusiv bătăi şi violuri în timpul detenţiei, sunt foarte alarmante, în special ţinând cont de amploarea detenţiilor pe care le-am văzut în ultima săptămână. Detaliile macabre pe care le-am documentat sunt doar câteva aspecte ale abuzurilor care s-ar putea întâmpla în locurile de detenţie”, a declarat directorul pentru Europa al Amnesty Internaţional, John Dalhuisen.
“Este în mod absolut esenţial ca autorităţile turce să pună capăt acestor practici oribile şi să permit[ observatorilor internaţionali să îi viziteze pe toţi aceşti deţinuţi în locurile în care sunt închişi”, a susţinut el.
Un oficial turc, care a cerut să rămână anonim, a declarat pentru MEE că guvernul din Ankara respinge acuzaţiile făcute de Amnesty cu privire la maltratarea celor arestaţi.
“În mod categoric negăm acuzaţiile şi încurajăm grupurile [de susţinere a drepturilor omului] să furnizeze un raport imparţial asupra măsurilor legale luate împotriva oamenilor care au ucis aproximativ 250 de civili cu sânge rece”, a adăugat oficialul.
De la lovitura de stat eşuată, un total de 13.165 de persoane au fost arestate, a declarat sâmbătă seara preşedintele Recep Tayyip Erdogan. Printre aceştia sunt incluşi 8.838 de soldaţi, 2.101 judecători şi procurori, 1.485 ofiţeri de poliţie şi 689 civili. Cel puţin 123 de generali şi amirali au fost de asemenea întemniţaţi, a declarat premierul turc Binali Yildirim.
Amnesty a declarat că, în timp ce Turcia are temeri legitime de securitate după puciul eşuat, abuzurile împotriva drepturilor omului nu sunt niciodată acceptabile.
Luând cuvântul la un miting de unitate desfăşurate duminică noaptea în Istanbul, liderul opoziţiei Kemal Kilicdaroglu a declarat mulţimii de oameni că maltratarea deţinuţilor n-ar trebui să fie permisă.
Liderul partidului de centru-stânga CHP a declarat, fără să menţioneze în mod specific raportul Amnesty: “Statul nu poate fi condus pe baza urii şi răzbunării. Aplicarea legii trebuie să învingă. Tortura şi presiunea vor plasa statul şi puciştii pe aceeaşi pagină şi acest lucru ar trebui să se întâmple”.