Ministrul Sănătăţii: 80% din spitale ar trebui închise. E o opţiune nerealistă, ar arunca ţara în criză
alte articole
Sistemul de Sănătate are foarte multe vulnerabilităţi. Dacă ar fi să aplicăm toate măsurile punitive, circa 80% din spitale ar trebui închise, ceea ce este o opţiune complet nerealistă care ar arunca ţara în criză, a declarat, într-un interviu oferit revistei Capital, Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii.
"Infecţiile nosocomiale, problema aceasta este extrem de bine cunoscută între angajaţii din spitale. Ca să înţelegeţi cât de cunoscută era am să vă spun o poveste foarte relevantă. Acum mai mulţi ani, în biroul meu de azi stătea un domn ministru, iar soţia acestuia avea nevoie de o operaţie.
Pentru că era soţia domnului ministru, un şef de secţie a unui spital mare din Bucureşti, tocmai pentru că ştia de problema infecţiilor, a închis secţia pentru igienizare şi după câteva săptămâni, după procesul acesta, a primit-o pe soţia domnului ministru pentru operaţie. Această poveste reală îţi spune multe despre cât de cunoscute erau problemele şi cum erau abordate.
Da, trebuia luate foarte multe măsuri şi nu s-au luat, iar sistemul are foarte multe vulnerabilităţi. Iar faptul că nu s-au luat măsuri fie proactive fie coercitive, respectiv de controale şi amenzi, fie de prevenire şi investiţii, ne-a adus în situaţia în care suntem astăzi. Dacă ar fi să aplicăm acum toate măsurile punitive, 80% din spitale ar trebui închise, ceea ce este o opţiune complet nerealistă şi ar arunca ţara în criză", a declarat Vlad Voiculescu.
De la tragedia Colectiv încoace aflăm tot felul de lucruri ascunse sub preş până acum. Întrebat cum se explică această degradare bruscă şi totală a sistemului sanitar, ministrul a replicat:
"Nu vorbim de o degradare bruscă a sistemului. Vorbim de o degradare treptată a sistemului care este în antiteză cu evoluţia societăţii româneşti şi, mai ales a clasei de mijloc. Pentru un spital mare vorbim de o investiţie de câteva sute de milioane de euro. Dacă te uiţi cât a cheltuit statul pe terenuri şi săli de sport, pe reparaţii la drumuri, pe contracte de iluminat public, şi multe altele, sigur că te întrebi cum de nu s-au construit mai multe spitale.
Nu a fost destul de important pentru noi? Nu am ştiut să construim? Pe de altă parte, şi în Sănătate sunt foarte mulţi bani irosiţi, cheltuieli care nu se văd, cum ar fi renovări făcute aiurea, echipamente de ultimă generaţie ţinute în pivniţă, sau secţii modernizate şi nefolosite."
Pentru a citi integral interviul intraţi aici.