Schimb de replici savuros la TV: Cum a fost băgat în corzi în direct deputatul PSD care insista că românii o duc din ce în ce mai bine

Radu Buzoianu, Răzvan Zamfir şi deputatul PSD Marian Rasaliu
Andrei Pricopie
21.06.2024

A fost un adevărat "măcel" în emisiunea "Bună, România", realizată de jurnaliştii Radu Buzăianu şi Răzvan Zamfir, după ce deputatul PSD Marian Rasaliu a insistat să susţină că economia merge tot mai bine, lucru resimţit şi de români, graţie guvernării Ciolacu.

Cei doi prezentatori TV l-au "mitraliat" efectiv pe social-democrat, care continuă să laude "măsurile salvatoare" luate de Guvern, în contextul în care România are cea mai mare inflaţie din Europa, preţurile au explodat mai mult ca niciodată, iar deficitul bugetar este în aer.

Situaţia dramatică într-o Românie unde inclusiv cei din clasa de mijloc "acum sunt practic nişte săraci din cauza deciziilor PSD" a fost în toată emisiunea privită cu optimism de Marian Rasaliu.

"Eu consider că într-adevăr lucrurile merg spre bine. Dacă mai avem răbdare şi aşteptăm puţin să vedem...", a fost una dintre replicile pesedistului care l-au scos din minţi pe Răzvan Zamfir.

Schimbul de replici este savuros.

Nelu Tătaru (PNL): Din punctul meu de vedere, în acest program de guvernare trebuiau să fie incluse şi nişte măsuri de dreapta. Ieri se anunţa un deficit, sau un grad de îndatorare de 51%. Păi toate regulile şi toate legile spun că la un grad de îndatorare de peste 50% se îngheaţă salariile. Ce facem în acest moment?

Marian Rasaliu (PSD): Totuşi sunt mirat de colegul Tătaru de la PNL care abia acum îşi dă seama de aceste lucruri. Pe de o parte. Eu am cu totul şi cu totul altă viziune vizavi de această alianţă; cred că a făcut bine românilor şi va face bine în continuare.

Radu Buzăianu (jurnalist): Când ziceţi românilor, vă referiţi la românii din PSD? Că şi ei sunt tot români.

Marian Rasaliu: Mă refer la toţi românii.

Radu Buzăianu: Păi cum vă referiţi la toţi românii când noi suntem într-o ambuscadă a preţurilor?! Suntem într-o situaţie dramatică!

Marian Rasaliu: Este punctul meu de vedere.

Radu Buzăianu: Doamneeee, iar începem cu punctul de vedere. Nu putem să avem o părere despre un lucru cert. Cert este că avem cea mai mare inflaţie din Europa. Asta nu e o părere. E un punct fix la care ne raportăm. Dvs. ne spuneţi că este foarte bine. Păi hai s-o mai creştem dacă e bine!

Marian Rasaliu: Acum câteva luni de zile inflaţia era cu două cifre... Felul în care a mers economia în ultimele luni a dus la o inflaţie de 5,0%.

Radu Buzoianu: Nu, nu era acum câteva luni. Anul trecut era, când era într-adevăr o situaţie în toată lumea. Cred că acum un an vă referiţi că era cu două cifre.

Marian Rasaliu: Exact.

Radu Buzăianu: Păi nu acum câteva luni.

Marian Rasaliu: Eu consider că s-a recuperat foarte mult din punctul acesta de vedere.

Răzvan Zamfir (jurnalist): Ştiţi care e problema?! Domnule deputat, avem nişte date de la Eurostat care ne anunţă că de 5 luni de zile noi avem cea mai mare inflaţie din UE. Dacă de 5 luni de zile suntem în situaţia de a avea cea mai mare inflaţie din UE e clar că cineva de 5 luni de zile guvernează prost. Adică sincer nu credeţi că e decent să se retragă cine nu se pricepe la guvernare?

Marian Rasaliu: Vreau să vă spun că am şi recuperat cel mai mult din UE.

Răzvan Zamfir: Dar nu eram pe primul loc înainte. Doar periodic, prin rotaţie. Acum ne-am consolidat pe primul loc. Deci pare că ceilalţi au recuperat cum trebuie şi la noi din inerţie poate o mai fi scăzut, deşi vă spun sincer, niciodată nu am deţinut titlul de campioni ai inflaţiei pentru o perioadă atât de lungă. Ce mari probleme mai sunt acum? Că nu mai e pandemie, ne-am obişnuit cu războiul de la graniţă, ce alte probleme mai sunt acum?

Marian Rasaliu: Lucrurile astea persistă.

Răzvan Zamfir: Dar persistă numai în România.

Radu Buzăianu: Dar e război şi pentru alţii, dom'le, nu numai pentru noi.

Răzvan Zamfir: Nu, nu, nu mai merge, nu mai crede nimeni. Haideţi, domnule deputat. Se duce Ucraina la campionatul european de fotbal, are filme, are nebunii, câştigă Eurovisionul, nu puteţi să trageţi pe războiul ăla... Până şi în anumite zone din Ucraina viaţa îşi urmează cursul firesc, iar noi ne agăţăm că se bat ei în estul Ucrainei şi de aia ne merge nouă prost. Polonia de ce n-are problemele noastre?

Radu Buzăianu: Dvs. păreţi un profitor de război acum.

Răzvan Zamfir: Nu dvs. personal, Guvernul.

Radu Buzăianu: Vă justificaţi eşecul prin intermediul acestei situaţii din Ucraina. Să ştiţi că şi Polonia are graniţă cu războiul şi o duce destul de bine. Adică nu e sub nicio formă în situaţia noastră. De ce dracului doar la noi e problema asta?

Răzvan Zamfir: Doamna Prună, de ce doar la noi e problema asta având în vedere că toate scuzele invocate de premierul Marcel Ciolacu şi de PSD fac trimitere la cauze externe care ar fi trebuit să influenţeze mai multe ţări?

Cristina Prună (USR): Păi este foarte simplu. Pentru că cheltuielile statului tot cresc şi cresc pe datorie. Practic nouă ni se amanetează viitorul, statul se împrumută şi este normal ca inflaţia să crească. Şi dacă ne uităm la nivelul UE, inflaţia e la 2,7% în medie. Avem ţări care au şi zero la sută inflaţie. În Lituania, de pildă.

Răzvan Zamfir: Acolo nu s-a aflat de război, au ţinut secret. Ca să nu-i destabilizeze pe lituanieni, lor nu li s-a spus de război. Concret, noi de ce avem inflaţia asta atât de mare, de atât de mult timp şi cea mai mare din UE? De ce?

Cristina Prună: Pentru ca statul se tot împrumută şi tot creşte cheltuielile.

Răzvan Zamfir: De ce cresc cheltuielile bugetare?

Cristina Prună: Uitaţi-vă cum gestionează statul inclusiv creşterile salariale, inclusiv tot felul de scheme de afaceri pe banii statului care se dau...

Marian Rasaliu intervine: Aş vrea să vă amintesc totuşi că cea mai mare viteză la împrumuturile din surse externe le-am avut pe vremea guvernării USR.

Radu Buzăianu: Nu ştiu dacă e aşa cum spuneţi. Dar dacă e aşa, oamenii au avut o pandemie de gestionat.

Răzvan Zamfir: Dar să zicem că e aşa. Staţi să auzim raţionamentul. Vă rog, domnule deputat Rasaliu, continuaţi.

Marian Rasaliu: Faptul că în 5 luni de zile inflaţia la noi a scăzut cu 5 procente înseamnă că economia totuşi recuperează deficitul acesta. Şi eu consider că într-adevăr lucrurile merg spre bine. Dacă mai avem răbdare şi aşteptăm puţin să vedem...

Răzvan Zamfir îl întrerupe: Nu mai are nimeni răbdare. Nu mai, nu avem cum să mai avem răbdare. Domnule deputat, ce răbdare să mai avem?! Păi de cât timp sunteţi la guvernare?

Marian Rasaliu: Prin măsurile luate de guvern...

Răzvan Zamfir: Staţi un pic, de cât timp sunteţi la guvernare? Sunteţi de foarte mult timp la guvernare. Ce răbdare să mai existe? Că aţi fost şi în Guvernul Ciucă.

Marian Rasaliu: Vă spun, de la zece şi ceva la sută acum 5 luni de zile, am ajuns la 5% inflaţia.

Răzvan Zamfir: Foarte mult 5!

Marian Rasaliu: Deci economia se mişcă.

Răzvan Zamfir: Da' se mişcă foarte încet.

Marian Rasaliu: Lucrurile funcţionează.

Răzvan Zamfir: Nu putem aşa. Nu se poate... păi gândiţi-vă o secundă. Noi stăm după PSD. Poate alţii au soluţii să rezolve lucrurile în 6 luni, noi stăm 10 ani din viaţă după PSD?!

Marian Rasaliu: Alţii fiind cine?

Răzvan Zamfir: Nu ştiu. Oricine altcineva. L-aţi invocat pe Cîţu. Pe vremea guvernării Cîţu oamenii trăiau mai bine decât acum. Preţurile nu explodaseră şi venise după o pandemie.

Radu Buzoianu: O secundă ca să vă clarific puţin cu cifrele pe care le vehiculaţi. Inflaţia a scăzut la 6,6% în decembrie 2023. Unde erau cele două cifre atunci? Că aţi zis că a scăzut de la două cifre (zece şi ceva) în ultimele 5 luni. Păi în decembrie era 6,6. Două cifre cu virgulă între ele, nu erau chiar două cifre. Deci de la 6,6% la 5%. Care e acel progres spectaculos?

Marian Rasaliu: Nu am spus eu. Eu am preluat ce aţi spus dvs.

Răzvan Zamfir: Nu. Aţi spus că a scăzut în ultimele 5 luni de la două cifre la o cifră. Iar Radu v-a spus că în decembrie anul trecut era la 6,6. Deci n-a scăzut nimic. O ţineţi aşa. Aţi crescut cheltuielile bugetare, preţurile cresc galopant, se trăieşte foarte rău în România. Mă întrebaţi cine altcineva să vină cu soluţii? Oricine. Eu nu ştiu dacă sunteţi mai buni decât partidul doamnei Şoşoacă în momentul de faţă. Ce-ar putea face doamna Şoşoacă mai prost decât Guvernul Ciolacu? Dacă îmi puteţi da nişte exemple.

Marian Rasaliu: Haideţi să facem un exerciţiu de imaginaţie. Să facem acest schimb. Să vină doamna Şoşoacă la guvernare.

Răzvan Zamfir: Ce face PSD mai bine decât Şoşoacă. Cu ce e PSD mai bun decât Şoşoacă? Dacă îmi puteţi da nişte exemple.

Marian Rasaliu: Oricum toate măsurile economice care au fost luate până în momentul de faţă şi toate măsurile sociale prin care am sprijinit populaţia... mai ales pentru cei care se descurcă destul de greu.

Răzvan Zamfir: Păi toată lumea se descurcă greu acum. La cum au crescut preţurile... şi oameni care erau în clasa de mijloc, sau clasa de mijloc superioară, acum sunt practic nişte săraci din cauza deciziilor dvs.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor