Scene revoltătoare: Spital Judeţean recoltează probe de sânge de la pacienţi în aer liber, iar de urină în tufişuri

(Screenshot)
Andrei Popescu
07.10.2020

În condiţiile în care România se confruntă cu o creştere constantă a numărului de noi infecţii zilnice cu coronavirus, precum şi cu o criză a locurilor disponibile la secţiile de terapie intensivă, jurnaliştii de la tvmneamt.ro au surprins scene revoltătoare la Spitalul Judeţean Neamţ.

Mai exact, în noaptea de 5 spre 6 octombrie, jurnaliştii au transmis în direct imagini din curtea interioară a unităţii spitaliceşti respective, unde se putea vedea cum unii dintre pacienţi sunt trataţi sub cerul liber.

Potrivit sursei citate, majoritatea pacienţilor filmaţi erau persoane în vârstă (70,75 sau 77 de ani), unii dintre ei afirmând că au stat pe un scaun, în curtea spitalului, timp de 7, 12 sau chiar 14 ore, fără să îi întrebe cineva dacă le este sete sau foame.

De asemenea, mai precizează publicaţia, în ciuda frigului din cursul nopţii, pacienţilor li s-a refuzat accesul în cele 6 containere sau în cele două corturi din curtea unităţii, într-un hol de spital său într-unul dintre zecile de saloane goale ale spitalului, în care sunt internaţi puţin peste 200 de pacienţi. Mai mult, pacienţilor nu li se dă voie să plece acasă pe motiv că, odată ajunşi la spital, sunt suspecţi de coronavirus.

Unul dintre pacienţi a povestit cum i-au fost recoltate probe de sânge tot sub cerul liber sau cum a fost nevoit să recolteze probe de urină în tufele de lângă spital. În plus, unei femei i s-a administrat o perfuzie în timp ce era aşezată pe un scaun pe asfalt, cu stativul lângă ea.

Autorităţile – Consiliul Judeţean Neamţ, Prefectura Neamţ sau Direcţia de Sănătate Publică – nu au avut o reacţie oficială imediată după difuzarea imaginilor, însă tvmneamt.ro a precizat că, la aproximativ 10-15 minute după plecarea reporterului din curtea spitalului, pacienţii au fost cazaţi corespunzător. Unii în corturile de triaj, unii în containerele amenajate special de mai multe ONG-uri pentru zona de triaj, iar alţii în interiorul clădirii spitalului.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor