Scandalul „ElectoRata”: Isărescu răspunde acuzaţiilor lui Băsescu

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

După ce preşedintele Traian Băsescu a criticat marţi colaborarea dintre premierul Ponta şi Banca Naţională privind „ElectoRata” şi a cerut BNR „să părăsească imediat linia de a fi controlată de un Guvern corupt”, BNR şi-a prezentat poziţia oficială în această chestiune.

BNR a explicat că proiectul, care are la bază masuri fiscale, este opera ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

„Proiectul schemei de stimulare a consumului prin măsuri fiscale (care să faciliteze pentru următorii doi ani o reeşalonare a creditelor contractate la bănci de populaţia cu venituri sub nivelul salariului mediu net pe economie) nu a implicat şi nu va implica, din partea Băncii Naţionale a României, niciun fel de decizii de politică monetară sau bancară. Schema în cauză se bazează, în esenţa ei, pe măsuri fiscale, fiind concepută, iniţiată şi dezvoltată de ministrul delegat pentru Buget, domnul Liviu Voinea. Semnificativ, în acest sens, este faptul că întreaga motivaţie a acestei măsuri a făcut obiectul unui articol publicat recent pe site-ul Financial Times sub semnătura domnului Voinea”, susţine BNR în cadrul unui comunicat remis miercuri.

Autorii comunicatului adaugă că BNR „a fost consultată în legătură cu acest proiect înainte şi în timpul negocierilor cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială”.

„O echipă din BNR adecvată temei propuse, formată din experţi din departamentele supraveghere, reglementare bancară, stabilitate financiară şi juridic, a participat la discuţiile cu echipa Ministerului Finanţelor, FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, furnizând date statistice şi făcând evaluări. Elementele considerate esenţiale de către experţii BNR (respectiv caracterul voluntar al schemei fiscale şi negocierea individuală de către debitori cu băncile comerciale) apar în forma actuală a proiectului”, reiese din documentul citat.

„Conlucrarea dintre Banca Naţională şi Ministerul Finanţelor se desfăşoară în mod curent, fiind mai intensă în perioadele de negocieri cu instituţiile internaţionale, şi are drept bază legile româneşti, reglementările europene şi bunele practici internaţionale. În acest context legal s-au desfăşurat în ianuarie a.c. şi consultările pe tema schemei fiscale menţionate, dar şi cele legate de lansarea emisiunilor de obligaţiuni ale statului român pe pieţele interne şi internaţionale”, se mai arată în comunicat.

Potrivit unor surse din cadrul Băncii de emisiune citate de Hotnews, proiectul pare mai degrabă concepţia fostului şef al lui Liviu Voinea de la Finanţe, respectiv actualul prim-viceguvernator Florin Georgescu.

Şi Mediafax sesizează că "nu doar informaţiile din text dovedesc că proiectul a fost scris de specialişti ai băncii centrale, dar şi structura, frazeologia şi elemente de scriere arată că documentul este redactat în interiorul sau cu sprijinul BNR"

Preşedintele Traian Băsescu a criticat marţi, la postul B1 TV, „electorata” lui Victor Ponta şi s-a declarat surprins de colaborarea acestuia cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu, căruia i-a cerut explicaţii publice pentru implicare.

„Am luat notă de afirmaţia lui Victor Ponta în care a mulţumit guvernatorului băncii naţionale că au muncit două luni cu echipa de la BNR pentru această electorată. Nu mi-a venit să cred că BNR este implicată într-un astfel de program, pentru ca el este un fals, este o păcăleală pentru cei care vor beneficia de ea, dar şi pentru ceilalţi români. Nu mi-a venit să cred. Am verificat şi într-adevăr ideea a plecat de la BNR şi nu aş mai vrea sa îl văd pe mierosul purtător de cuvânt al BNR explicându-ne cum Banca Naţională nici usturoi n-a mâncat nici gura nu-i miroase”, a precizat Traian Băsescu.

Totodată, preşedintele a subliniat că vrea ca BNR „să părăsească imediat linia de a fi controlată de un Guvern corupt”.

„Imediat trebuie să o părăsească. Instituţiile financiare ştiu că BNR a fost implicată în acest lucru, deci nu fac niciun rău BNR pentru că răul şi l-au făcut ei. La început susţinea că nu ştiu dacă este cea mai bună soluţie stimularea consumului, dintr-o dată au schimbat discursul, că trebuie să stimulăm consumul. Eu niciodată nu mi-am permis să le cer abordări politice, dar văd că este suficient să-i preseze puţin guvernul. Este un lucru pe care BNR trebuie să-l lămurească public”, a declarat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie