Scandalul corvetelor pentru Armată. Grindeanu anunţă abrogarea Hotărârii date de tehnocraţi
alte articole
Guvernul va abroga hotărârea de guvern privitoare la achiziţia de corvete pentru Armata Română pe motiv că aceasta nu ar fi fost dată în mod legal, a declarat joi premierul Grindeanu la Antena 3.
"Vom abroga hotărârea de guvern dată în decembrie pentru că n-a fost dată în mod legal. Trebuia să existe înainte un memorandum care să fie aprobat în Parlament. Orice investiţie în acest domeniu mai mare de 100 de milioane de euro trebuie aprobată de către Parlament, deci paşii sunt cât se poate de clari. Se abrogă, se merge cu memorandum în Parlament. Parlamentul aprobă sau nu, după care se vine în Guvern cu o hotărâre de guvern de acest tip. Nu s-au respectat acei paşi, tocmai de aceea trebuie să abrogăm această hotărâre de guvern", a afirmat Grindeanu, preluat de Agerpres.
Reamintim că, la finalul lunii noiembrie 2016, guvernul Cioloş a adoptat o Hotărâre de Guvern prin care a stabilit procedura în baza căreia Ministerul Apărării să încheie un contract cu şantierul naval olandez Damen de la Galaţi, loc ce da o pâine pentru zeci de mii de români, pentru construirea a patru corvete multifuncţionale de ultimă generaţie, prima dintre ele urmând a fi livrată în primii 2,5 ani de la semnarea acordului. Costul întregului program a fost estimat la circa 1,6 miliarde de euro (inclusiv TVA).
În februarie a.c., liderul PSD, Liviu Dragnea, a lansat un atac dur la adresa tehnocraţilor, acuzând, pe 22 februarie, că hotărârea de guvern care stabileşte procedura de achiziţie a corvetelor pentru Armata Română este "ilegală", motiv pentru care trebuie abrogată.
În replică la afirmaţiile şefului PSD, Cioloş a explicat că Hotărârea de Guvern care stabilea procedura specifică pentru contractul de achiziţie a corvetelor militare "nu a fost şi nici nu a intenţionat să fie o decizie de achiziţie publică" iar actualul Guvern şi Parlament pot oricând întrerupe negocierile pentru achiziţia unor nave militare marine din motive de oportunitate pe care doar ei le pot susţine şi argumenta."
Însă, a atras atenţia Cioloş, "prin anularea acestei proceduri de achiziţie, Guvernul actual trebuie să-şi asume şi că renunţă la construcţia unor nave militare în şantierele navale din România, din Galaţi şi Constanţa, unde lucrează peste 25.000 de români şi care asigura în acelaşi timp un nivel de investiţii de peste 1,6 miliarde Euro."
Cioloş a mai amintit şi că actualul ministrul al Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a fost secretar de stat responsabil cu înzestrarea Armatei în perioada desfăşurării acestor negocieri şi poate oferi mai multe detalii privind această procedură de achiziţie publică.