Raeţchi, indicaţii pentru Grindeanu. "Mulţi militari au fost contrariaţi de declaraţia recentă a lui Ponta"

Proiectul de buget pe anul 2017 trebuie neapărat să conţină acordarea a 2% din PIB pentru domeniul Apărării, a atras atenţia deputatul PNL Ovidiu Raeţchi.
Ovidiu Raeţchi (PNL)
Ovidiu Raeţchi (PNL) (Eugen Horoiu/Epoch Times)

O prioritate a premierului desemnat Sorin Grindeanu trebuie să fie includerea în proiectul de buget a 2% din PIB pentru Apărare pentru că armata are nevoie de bani pentru dotări şi pentru drepturile militarilor, a declarat luni, în cadrul unui comunicat de presă, vicepreşedintele Comisiei de Apărare, liberalul Ovidiu Raeţchi.

"Îmi exprim încrederea că premierul desemnat înţelege necesitatea de a respecta acordurile internaţionale ale României şi înţelegerile interne şi că proiectul de buget propus de guvernul pe care îl va conduce va conţine acordarea a 2% din PIB în domeniul Apărării", a declarat Raeţchi.

Potrivit deputatului PNL, mulţi militari au fost contrariaţi de declaraţia recentă a lui Victor Ponta: "Klaus Iohannis (şi implicit Dacian Cioloş şi PNL) susţin că trebuie să creştem cheltuielile militare până la 2% din PIB ca să îndeplinim cerinţele NATO şi să ne apărăm de Rusia! Dacă vă uitaţi pe datele oficiale şi în 2016 România aloca deja mai mulţi bani decât ţările vecine".

"Ori Victor Ponta este cel care a semnat, din partea PSD, Acordul de la Cotroceni privind pragul minimal de 2% din PIB pentru Apărare, declaraţia sa recentă punând sub semnul întrebării dorinţa PSD de a respecta acest angajament. Armata română are nevoie de o dotare corespunzătoare, care să ţină cont nu numai de angajamentele asumate de ţara noastră în faţa NATO, dar şi de contextul regional. În 2016, aproape o treime din bugetul destinat Apărării a fost direcţionat către dotarea Armatei, iar acest ritm trebuie să fie menţinut", a subliniat Raeţchi.

Liberalul a arătat că achiziţionarea celor patru corvete multirol se ridică la aproximativ 1,6 miliarde de euro pe durata a şapte ani, la care se adaugă şi costurile lucrărilor de modernizare a fregatelor, ca parte a dotărilor necesare forţelor navale. De asemenea, în opinia sa, vitală este şi dotarea forţelor terestre cu vehiculele necesare, precum şi cu sisteme de comunicaţii şi informatică, dar şi înzestrarea Armatei cu o nouă escadrilă de avioane F16.

Vicepreşedintele Comisiei de Apărare i-a solicitat premierului desemnat Sorin Grindeanu să ia în calcul şi acordarea unor drepturi care au fost sistate pentru personalul militar, poliţişti şi funcţionarii cu statut special din sistemul penitenciarelor.

"Având în vedere privaţiunile şi interdicţiile prevăzute în statutul cadrelor militare/poliţiştilor, dar mai ales faptul că îndeplinirea atribuţiilor de serviciu poate merge până la sacrificiul vieţii, consider că urgentarea şi finalizarea recalculării pensiilor militare în cel mai scurt timp, precum şi acordarea rapidă a sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit, care a fost sistată în 2009, trebuie luate în calcul.

Precizez că, la ora actuală, potrivit legii nr. 223/2015 privind pensiile militare, modificată prin OUG nr. 57/2015, recalcularea pensiilor militare se va finaliza la sfârşitul anului 2017, dar în practică putem vorbi chiar de prorogarea termenului şi în anul 2018. De asemenea, urmează ca doar în august 2017 să se acorde procentul restant de 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit sistată în 2009. Pentru a nu mai amâna, sugerez premierului desemnat ca respectiva diferenţă să fie acordată cât mai rapid, prin includerea sa în legea bugetului şi nu de la data de 1 august 2017", a mai afirmat Raeţchi.