De-ale tehnocraţilor: Olguţa dublează salariile, laser frate! La fel şi-o fi spus şi Şerban Nicolae cu graţierea corupţilor
alte articole
La scurt timp după ce ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, responsabilă de proiectul de lege al salarizării bugetare, a promis majorări de-a dreptul spectaculoase de salarii, a apărut şi senatorul PSD Şerban Nicolae cu propunerea de graţiere a corupţilor. Deşi există o sumedenie de circumstanţe care ar face plauzibil un tandem Olguţa - Nicolae, fostului consilier de stat Ionel Dancă îi este greu să creadă într-o organizare politică atât de eficientă.
"Au fost unii care, atunci când au auzit-o pe Olguţa Vasilescu că dublează salariile până în 4000 de lei, s-au întrebat, oare ce mai pregătesc?! Răspunsul: Nici mai mult, nici mai puţin decât graţierea faptelor de corupţie printr-un amendament depus în Parlament de Nicolae Şerban. Deşi există o sumedenie de circumstanţe care ar face plauzibil un tandem Olguţa - Şerban, mi-e greu să cred într-o organizare politică atât de eficientă.
De prea multe ori am constatat că acolo unde se prezumă multă inteligenţă conspirativă nu e în realitate nimic, ca să nu spun multă prostie. Şi în acest caz aş crede mai degrabă în ultima variantă pentru că, într-adevăr, ceea ce a spus Olguţa Vasilescu cu dublarea salariilor e departe de a avea legătură cu înţelegerea obişnuită a regulilor economice", a scris Ionel Dancă, pe pagina sa de Facebook.
Potrivit tehnocratului, sunt foarte mulţi de acord că sistemul public de salarizare are nevoie de o grilă unitară de remunerare, astfel încât să fie eliminate inechităţile de acum. De-a lungul timpului, unora le-au tot fost mărite salariile iar pentru alţii, când au cerut şi ei, nu au mai fost bani, aşa se face că astăzi avem domenii în care salariile au crescut mult mai mult decât în cazul altora.
"Ba chiar, ca urmare a numeroase decizii administrative şi judecătoreşti, în cadrul aceluiaşi sector, persoane cu aceeaşi funcţie, calificare şi vechime în muncă primesc salarii cu totul diferite. Pentru rezolvarea acestor anomalii, evident, trebuie implementată o grilă unitară de salarizare şi, la fel de evident, unele salarii vor creşte mai mult şi altele mai puţin. Până aici a înţeles corect şi Olguţa Vasilescu. Mai departe însă ... am citit cărţi diferite", a precizat, ironic, Ionel Dancă.
Fostul consilier de stat atrage atenţia că orice lege a salarizării unitare ar fi propusă trebuie să ţină cont de resursele bugetare.
"Putem face o lege absolut impecabilă, cum a fost cea din 2010, dar care nu a fost aplicată niciodată pentru că a lipsit finanţarea necesară. Sau se poate face un proiect de lege electoral, cum a propus Rovana Plumb pentru 2016, cu un impact de 42 miliarde de lei în patru ani, ceea ce, un buget echilibrat nu avea cum să susţină. Discuţia a fost reluată de Dragoş Pîslaru în cadrul Guvernului Cioloş şi finalizată cu un proiect de lege care urma să aibă un impact de 19,5 miliarde lei în perioada 2017 - 2021, redus la jumătate faţă de varianta Rovanei Plumb", a punctat Ionel Dancă.
Şi în cazul proiectului propus de tehnocraţi erau prevăzute, potrivit fostului consilier de stat, majorări salariale, în medie cu cca. 37,3% pentru toate categoriile pe toată durata de implementare dar astfel încât ponderea acestor cheltuieli în PIB să rămână la un nivel sustenabil de cca. 7,6%. Atenţie, în medie înseamnă la unii mai mult (la cei cu salarii mai mici) şi la alţii mai puţin.
"După toate aceste eforturi, vine acum Olguţa Vasilescu şi zice, niciun proiect nu-i bun (nici al Rovanei Plumb:) şi facem un alt proiect cu un impact de 32 miliarde de lei cu aplicare în trei ani. Laser, frate! Şi dacă, în proiectul tehnocraţilor erau situaţii în care majorarea salariilor mici putea ajunge la 100%, acum Olguţa Vasilescu pluseaza şi nu mai spune responsabil (ca un tehnocrat) că unele salarii sub 4000 de lei se dublează ci toate salariile sub 4000 se dublează. De ce nu, doar suntem la guvernare, şi-o fi spus ea. La fel şi-o fi spus şi Nicolae Şerban cu graţierea faptelor de corupţie. De ce nu?! Dar tot nu cred într-un tandem organizat.. De ce nu, am explicat mai sus", a mai precizat Ionel Dancă.