Saudiţii susţin discuţiile pentru pacea din Siria în ciuda tensiunilor cu Iranul

Ministrul saudit de Externe a susţinut că amplificarea tensiunilor dintre Riad şi Teheran nu va afecta discuţiile pentru pacea din Siria. Declaraţia sa are loc într-un moment în care Kuweitul şi-a retras ambasadorul din Iran.
Ministrul saudit de externe Adel al-Jubeir. (Captură Foto)
Andrei Popescu
06.01.2016

Ministrul saudit de Externe Adel al-Jubeir a declarat marţi că Riadul nu va permite ca tensiunile diplomatice cu Iranul să împiedice găsirea unei “soluţii politice” pentru conflictul din Siria.

“Recentele tensiuni care au afectat în mod negativ regiunea nu vor afecta ... operaţiunile desfăşurate de ONU, alături de comunitatea internaţională, în vederea realizării unei soluţii politice în Geneva”, a susţinut al-Jubeir într-o declaraţie publicată de agenţia oficială de ştiri saudită SPA.

Arabia Saudită, împreună cu alte câteva naţiuni arabe, au implementat măsuri împotriva Iranului după ce ambasada saudită din Teheran a fost incendiată de manifestanţii care demonstrau împotriva executării de către Regat a clericului şiit Nimr al-Nimr, un critic al saudiţilor, susţine Deutsche Welle.

După ce Riadul a suspendat relaţiile diplomatice cu Iranul, au urmat la rând Bahrainul şi Sudanul. Marţi, a sosit şi rândul Kuweitului, care şi-a retras ambasadorul din Iran, deşi nu este clar pe moment dacă decizia este pe termen nedefinit sau dacă a fost vorba doar de consultări.

Delegatul special al ONU în Siria, Staffan de Mistura, a declarat că există o determinare clară din partea saudiţilor de a se asigura că tensiunile regionale nu vor afecta rezultatul discuţiilor pentru pace.

Dar, ministrul saudit de Externe a repetat poziţia Riadului, aceea că preşedintele sirian Bashar al-Assad nu va avea niciun rol în viitorul Siriei.

Rolul lui Assad într-o soluţie politică la conflictul din Siria este controversat: Iranul şi Rusia îl susţin pe preşedintele sirian, în timp ce SUA şi aliaţii săi occidentali şi regionali îl doresc plecat de la conducerea ţării.

În acelaşi timp, Arabia Saudită susţine rebelii din Siria şi conduce o coaliţie care luptă împotriva forţelor şiite din Yemen, care sunt aparent susţinute de Iran.

Comunitatea internaţională a cerut ambelor puteri regionale să calmeze tensiunile – care s-au amplificat după executarea de sâmbătă a clericului şiit şi altor 46 de persoane – pentru a se putea soluţiona crizele din Siria şi Yemen.

Discuţiile pentru pacea siriană, intermediate de ONU, sunt programate să continue în 25 ianuarie la Geneva.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor