Rusia învinuieşte Arabia Saudită pentru destabilizarea pieţei petrolului

Rusia a învinuit Arabia Saudită pentru destabilizarea pieţei globale a petrolului prin extragerea unei cantităţi prea mari de petrol şi forţând preţurile să scadă la niveluri record.
Sondă
Sondă (MARK RALSTON/AFP/Getty Images)

“Arabia Saudită şi-a crescut în acest an producţia [de petrol] cu 1,5 milioane de barili pe zi, astfel destabilizând efectiv situaţia de pe piaţă”, a anunţat luni ministrul rus al Energie, Alexander Novak, într-un interviu la postul Rossia 24.

Novak a susţinut că s-ar putea ca cererea să ajungă la nivelul ofertei în cea de-a doua jumătate a anului 2016. Totuşi, el a adăugat că o creştere a producţiei petroliere de către Iran, după înlăturarea sancţiunilor occidentale impuse asupra acestuia datorită programului său nuclear, ar putea afecta şi mai mult piaţa.

Arabia Saudită a fost criticată pentru rolul său în scăderea masivă a preţurilor globale la petrol, în condiţiile în care a refuzat să îşi reducă producţia de petrol brut, încercând astfel să forţeze alţi jucători de pe piaţa petrolului, inclusiv producătorii de gaze de şist din SUA, să părăsească piaţa.

Cea mai recentă scădere a preţurilor la petrol a avut loc după o decizie a OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) de a-şi menţine producţia de petrol la nivelurile actuale, în ciuda unei supraoferte existente pe piaţa globală. Cartelul extrage aproximativ 31 milioane de barili de ţiţei pe zi.

Arabia Saudită - un membru al OPEC - a înregistrat o reducere masivă a veniturilor sale pe măsură ce preţurile la petrol au scăzut cu peste 60% începând cu mijlocul anului trecut, ajungând în prezent la sub 40 de dolari pe baril.

Veniturile publice ale Regatului în 2015 au fost cele mai scăzute începând cu 2009, când preţurile la petrol au primit o lovitură grea ca urmare a crizei financiare globale.

În plus, Riadul se află sub o presiune financiara imensă datorită intervenţiei sale militare în Yemen. Peste 7.500 de yemeniţi au fost ucişi şi alţii peste 14.000 au fost răniţi în cadrul campaniei de agresiune desfăşurată de saudiţi împotriva ţării sărăcite începând cu luna martie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe