Erdogan vizitează Riadul. Criza siriană şi cooperarea energetică în vizor

Regele saudit Salman bin Abdulaziz Al Saud şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-au întâlnit în Riad pentru a discuta despre situaţia din Siria.
Regele saudit Salman bin Abdulaziz (dr) şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în Riad, 29 decembrie 2015.
Regele saudit Salman bin Abdulaziz (dr) şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în Riad, 29 decembrie 2015. (Captură Foto)

Salman s-a întâlnit cu Erdogan marţi la Palatul Al-Yamamah, la câteva ore după ce preşedintele turc a sosit în Riad pentru cea de-a treia vizită în Arabia Saudită în acest an.

Agenţia de Presă Saudită a susţinut că discuţiile s-au concentrat pe relaţiile bilaterale şi pe situaţiile existente pe plan regional şi internaţional.

Înaintea vizitei sale, Erdogan a declarat că guvernul său şi saudiţii colaborează pentru a găsi o soluţie politică la conflictul din Siria. Atât Riadul cât şi Ankara doresc să îl înlăture de la putere de preşedintele sirian Bashar al-Assad. În plus, aceştia sunt acuzaţi de susţinerea grupurilor rebele.

La întâlnire au participat şi alţi oficiali de rang înalt, inclusiv prinţul încoronat al Regatului, adjunctul său, miniştrii de finanţe, afaceri externe şi al informaţiilor.

Totodată, miniştrii turci ai economiei, energiei şi afacerilor externe l-au însoţit pe Erdogan în Riad, în special în condiţiile în care una dintre principalele agende ale vizitei sale a fost aceea de a discuta despre extinderea cooperării energetice.

Relaţiile turco-saudite s-au îmbunătăţit de când Salman a devenit noul lider al Regatului, unul dintre principalii factori ai acestei apropieri fiind faptul că cele două ţări susţin militanţii anti-Assad din Siria. Legăturile dintre cele două ţări au fost puternic afectate în timpul răposatului Rege Abdullah, care a considerat că suportul Turciei pentru Frăţia Musulmană din Egipt este o ameninţare pentru stabilitatea Orientului Mijlociu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe