SUA pregăteşte noi sancţiuni împotriva Iranului pentru testarea unei rachete balistice

Rapoartele media susţin că SUA ar putea aplica în curând noi sancţiuni împotriva Iranului, după ce acesta a testat o rachetă balistică în luna octombrie, încălcând astfel o rezoluţie ONU în privinţa dezvoltării programului său de rachete.
Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (JEWEL SAMAD/AFP/Getty Images)

Administraţia Obama pregăteşte noi sancţiuni împotriva unor corporaţii şi persoane fizice care au legătură cu programul iranian de rachete balistice, conform rapoartelor media.

Wall Street Journal şi Reuters au raportat miercuri că sancţiunile plănuite vor viza aproximativ 12 companii şi persoane fizice din Iran, Hong Kong şi Emiratele Arabe Unite pentru presupusul lor rol în asistarea Iranului la dezvoltarea de rachete balistice.

Oficialii americani au declarat că, pe baza acordului nuclear semnat în luna iulie între Teheran şi marile puteri, Departamentul Trezoreriei îşi păstrează dreptul de a plasa pe lista sa neagră entităţile suspectate de implicare în programul iranian de rachete, conform RFE/RL.

Oficialii iranieni au insistat că programul lor de rachete balistice nu încalcă sancţiunile ONU şi că liderul suprem al ţării va privi noile sancţiuni ca o încălcare a prevederilor controversatului acord nuclear.

Observatorii sancţiunilor ONU au anunţat în 15 decembrie că o rachetă de rază medie Emad, pe care Iranul a testat-o în 10 octombrie, a fost o rachetă balistică capabilă să transporte un focos nuclear – acest lucru reprezentând o încălcare a unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU.

SUA şi aliaţii săi au făcut presiuni pentru adoptarea de noi sancţiuni ONU în privinţa testului de rachetă. Dar, în timp ce un comitet ONU pentru sancţiuni ar putea include noi entităţi iraniene pe lista sa neagră din cauza lansării rachetei, diplomaţii ONU susţin că Rusia şi China s-au opus aplicării de sancţiuni asupra programului iranian de rachete şi că ar putea bloca orice măsură nouă.

Congresul SUA condus de republicani face presiuni asupra Administraţiei Obama pentru a acţiona în legătură cu încălcarea rezoluţiei ONU de către Iran. Liderii republicani susţin că, dacă sancţiunile curente ale ONU nu sunt aplicate, nimeni nu va putea avea încredere că restricţiile prevăzute de acordul cu Teheranul în privinţa programului său nuclear vor fi puse în aplicare.

Casa Albă a avertizat că SUA ar putea acţiona de una singură dacă ONU nu va lua măsuri.

Wall Street Journal a susţinut că sancţiunile plănuite de Trezoreria SUA vizează două reţele ce contribuie la dezvoltarea programului de rachete al Iranului. Sancţiunile vor viza mai multe persoane din acele reţele.

Sancţiunile vor interzice cetăţenilor americani şi străini să desfăşoare afaceri cu acele companii vizate. În acelaşi timp, băncile americane trebuie să îngheţe toate activele deţinute de respectivele companii şi persoane fizice în sistemul financiar american.

Trezoreria americană pregăteşte, de asemenea, sancţiuni împotriva a cinci oficiali iranieni ai apărării pentru implicarea lor în programul de rachete balistice al Iranului. În plus, Trezoreria îşi va justifica noile sancţiuni citând, parţial, legăturile dintre Iran şi Coreea de Nord în domeniul dezvoltării rachetelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe