Bahrain şi Sudan urmează exemplul saudiţilor: Suspendă relaţiile diplomatice cu Iranul

Bahrainul a păşit rapid pe urmele Arabiei Saudite în privinţa suspendării relaţiilor diplomatice cu Iranul după declanşarea unor tensiuni regionale şi a criticilor internaţionale cu privire la executarea de către saudiţi a unui influent cleric şiit.
Manifestanţii afişează portrete cu proeminentul cleric şiit Nimr al-Nimr în timpul unei demonstraţii împotriva executării sale de către saudiţi. Poliţia iraniană blochează o stradă care duce spre ambasada saudită.
Manifestanţii afişează portrete cu proeminentul cleric şiit Nimr al-Nimr în timpul unei demonstraţii împotriva executării sale de către saudiţi. Poliţia iraniană blochează o stradă care duce spre ambasada saudită. (Captură Foto)

Bahrainul, cel mai apropiat aliat al Arabiei Saudite din Golf, a declarat luni că diplomaţii iranienii au la dispoziţie 48 de ore pentru a părăsi Manama. Propriii diplomaţi vor părăsi la rândul lor Teheranul.

Sudanul a anunţat la scurt timp după aceea că îl expulzează pe ambasadorul iranian din Khartoum, a raportat agenţia oficială de ştiri a saudiţilor. Mai mult, Sudanul s-a distanţat treptat de Teheran în ultimele luni.

Bahrainul a învinuit deseori Iranul de subminare şi terorism, pe fundalul tulburărilor crescânde în rândul majorităţii şiite din ţară. Această decizie va mări presiunea asupra Emiratelor Arabe Unite, un alt aliat apropiat al saudiţilor, pentru a face un pas similar.

Decizia Bahrainului a avut loc după un atacurile asupra ambasadei saudite din Teheran şi a consulatului saudit din Mashhad. Acestea au fost condamnate puternic în interiorul Iranului, fiind criticate că au deviat atenţia de la executarea de sâmbătă a şeicului Nimr al-Nimr şi al altor 46 persoane.

Saudiţii au trimis trupe în Bahrain în februarie 2011 pentru a ajuta la înnăbuşirea aşa-zisei Revoluţii a Perlelor – o serie de proteste care au izbucnit în contextul Primăverii Arabe. Bahrainul s-a alăturat de asemenea Arabiei Saudite în campania de atacuri aeriene din Siria împotriva grupului jihadist Statul Islamic.

Atacuri asupra ambasadelor străine au avut loc deseori în Iran. Printre aceste cazuri se numără atacul asupra ambasadei britanice în 2011 şi faimoasa criză a ostaticilor americani după Revoluţia Islamică din 1979.

Incidentul recent a pătat imaginea administraţiei moderate a preşedintelui Hassan Rouhani şi a subminat aparatul său diplomatic., susţine The Guardian.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Hossein Jaberi Ansari, a declarat luni: “Se pare că Arabia Saudită ... încearcă să îşi rezolve problemele interne prin jocul învinuirilor.”

Atacarea ambasadei saudite din Teheran va avea consecinţe serioase asupra celor peste 500.000 de iranieni ce călătoresc anual în Arabia Saudită pentru pelerinajul Hajj. Iranienii au nevoie de vize pentru astfel de vizite şi unele persoane fac economii timp de câţiva ani pentru a face o astfel de călătorie. Încă nu se ştie dacă vizitele viitoare vor fi anulate în întregime.

Luni, prim vicepreşedintele iranian Eshagh Jahangiri a folosit un limbaj dur pentru a denunţa oficialii saudiţi. “Îi sfătuiesc pe liderii saudiţi să pună capăt acestor acţiuni subversive, nechibzuite, ilogice şi emoţionale care sunt marcate de o conduită greşită”, a susţinut el.

În plus, şeful sistemului judiciar iranian, Ayatollahul Sadeq Amali-Larijani, i-a acuzat pe saudiţi că răspândesc haos în regiune.